Bublanina, taková lehká letní buchta na snídani nebo dopolední svačinu. V sezóně můžeme sáhnout hned po několika druzích ovoce, protože bublanina je vynikající třeba s jahodami, borůvkami, meruňkami, třešněmi, rybízem, ale chutnat bude i v zimě s ovocem zamraženým. Když ji nachystáte večer předtím, než půjdete spát, uděláte pro sebe i své blízké hned dvě věci s láskou tvořené. Zvolíte takové suroviny, které našemu zdraví prospívají a podpoříte tak snahu o zdravý způsob života a do bublaniny zapečete i malý kousek sebe. Svou lásku a úctu k životu vašemu i vašich blízkých 💕.
Kam ve zdravém jídelníčku tuhle dobrotu v rámci dnes zařadit? Rozhodně na snídani nebo dopolední svačinu. Odpoledne a večer si o ní nechejte zdát 😊😇.
Co budete potřebovat? Na bublaninu na velký plech:
10 vajec
120 g medu
2 banány
trocha šťávy z citrónu
200 g ovesných vloček nebo ovesné mouky
100 g pohankových vloček
3 lžičky besfosfátového prášku do pečiva
Bublanina má jednu velkou výhodu, její příprava zabere pár minut času a tak si ji můžete nachystat večeř před spaním a těšit se na výbornou snídani. Troubu si předehřejte na 180 st.
Začněte tím, že si oddělíte bílky od žloutků. Žloutky dejte do nádoby na šlehání, přidejte med na na malé kousky nakrájené banány. Banány nám přirozeně osladí těsto a navíc bude krásně vláčné. Zapněte šlehač a šlehejte tak dlouho, dokud se vám ze žloutků, medu a banánů nestane nadýchaná a krémová hmota. Jakmile budete mít vyšleháno, přendejte do jiné mísy, šlehací nádobu očistěte a šlehejte bílky s trochou citrónové šťávy do té doby, než budete mít pevný sníh z bílků. Pokud nemáte ovesnou mouku, dejte do mixéru nebo drtiče ovesné vločky a krátce promixujte a takto si ji doma v rychlosti nachystáte. Do krémové hmoty ze žloutků pomalu vmíchejte namixované ovesné vločky nebo mouku, besfosfátový prášek do pečiva i celé pohankové vločky. Vmíchávejte důkladně a přesto jemně, aby se vám spojila mouka, vejce i med s banány dohromady. Nakonec opatrně vmíchejte stěrkou sníh z bílků. Jakmile máte celou hmotu kompaktní, vylijte ji na vymazaný a ovesnými vločkami vysypaný plech. Po celém plechu rozvrstvěte libovolné ovoce, já jsem tentokrát sáhla v rámci čistky mrazáku po mražených meruňkách a zbytku rybízu.
V předehřáté troubě pečte cca 35-40 min do krásné barvy těsta. Vždy na závěr kontroluji párátkem a píchnutím dopřostřed těsta, zda mi na párátku nezůstane nedopečené těsto.
Ani gram přidaného cukru v celém receptu a přesto taková dobrota, navíc plná vlákniny díky ovesným vločkám, pohance a ovoci. Sladká chuť je nám přirozená, však už mateřské mléko má sladkou chuť, takže jsme na ni svým způsobem naučeni. Ale on je velký rozdíl v tom, když konzumujeme cukry přirozeně se vyskytující ve stravě a když konzumujeme doslazované potraviny, se kterými našemu organizmu škodíme.
Vláknina nám pomůže zasytit na delší čas a díky hrubým částem se také postará o to, aby se naše tlusté střevo zbavilo škodlivého odpadu a zůstalo v dobré kondici. Když přemýšlíme o tom, co jíme a nejíme bezhlavě a jen pro chuť a momentální požitek, děláme pro své zdraví i kondici opravdu mnoho.