Máte už promyšlený dárek pro školáky za vysvědčení? A dáváte vůbec nějaký? Já mám letos velké dilema. Obvykle mám tyhle věci promyšlené a zařízené dlouho dopředu, ale letos nic, prostě mě nic neťuklo do nosu, že to je TO ONO.
Dárek tedy nemám, ale za to vám dám tip, jaký zdravý mls udělat vašemu školákovi za odměnu.
Základem jsou tedy domácí palačinky a my si je společně uděláme jak jinak, než zdravě. Ovesné celozrnné palačinky s mandlemi nadchnou každého mlsala a nemusíte je tedy použít jen do palačinkového dortu, ale můžete si takto o víkendu spolu s ovocem udělat i výjimečnou snídani.
500 ml mléka (může být kravské, nebo třeba ovesné)
3 vyšlehané bílky do sněhu
1 žloutek
200 g mletých ovesných vloček (nebo přímo koupená celozrnná ovesná mouka)
50 g mletých mandlí
špetka soli
2 kávové lžičky bezfosfátového prášku do pečiva
kokosový tuk
jahody, nebo jiné ovoce
domácí marmeláda
zakysaná smetana
tvaroh
Vlažné mléko promíchejte se špetkou soli a žloutkem, přidejte mouku smíchanou s mletými mandlemi a práškem do pečiva a jemně vmíchejte sníh z bílků.
Tuto směs dávejte na vyhřátou a jemně kokosovým tukem potřenou pánev. Směs na tyto palačinky je hustší než na běžné tenké palačinky z bílé mouky, tak se nelekejte :-). Na pánev dávám zhruba jednu naběračku. Takto dělám palačinky jednu po druhé a nechávám je vychladnout. Na dort jich budete potřebovat alespoň 5.
Když mám palačinky hotové a jsou vychladlé, namažu je domácí jahodovou marmeládou, nebo krátce povařenými čerstvými jahodami s datlovým sirupem – zde ale pozor, aby nebyla hmota příliš řídká. Do středu palačinky přidám smíchanou zakysanou smetanu a rozprostřu tak, aby nezasahovala až do krajů a nevytékala pak z dortu. Takto na sebe palačinky vrstvím. Poslední palačinku nahoře jsem pak ozdobila vanilkovým krémem z Hrašky vanilka. Krém jsem připravila dle návodu z obalu a je skutečně výborný, můžete jej tedy samozřejmě použít i dovnitř palačinek, zejména, pokud se vyhýbáte laktóze. Takto nechte dort v lednici alespoň půl dne, krásně ztuhne a půjde vám hezky krájet.
Dobrou chuť!
Zdravě se stravovat vůbec nemusí znamenat strádání, stačí využívat ty správné suroviny ve správný čas a dají se vytvořit báječné dobroty a samozřejmě nejen sladké. Chutně a zdravě se dá jíst celodenně a je velmi důležité učit pestrému a zdravému stravování děti již od útlého věku. Znáte to, jakmile se napáchají nějaké škody, je těžší je napravovat, než když se jim od počátku vyhnete.