Mňamka za vysvědčení

Uteklo to jako voda, další školní rok je skoro fuč.

Máte už promyšlený dárek pro školáky za vysvědčení? A dáváte vůbec nějaký? Já mám letos velké dilema. Obvykle mám tyhle věci promyšlené a zařízené dlouho dopředu, ale letos nic, prostě mě nic neťuklo do nosu, že to je TO ONO.

Dárek tedy nemám, ale za to vám dám tip, jaký zdravý mls udělat vašemu školákovi za odměnu.

Palačinkový dort

 palačinkový dort

Palačinkový dort má jednu velkou výhodu. Zvládne ho i ten, kdo klasický dort nikdy nedělal.

Základem jsou tedy domácí palačinky a my si je společně uděláme jak jinak, než zdravě. Ovesné celozrnné palačinky s mandlemi nadchnou každého mlsala a nemusíte je tedy použít jen do palačinkového dortu, ale můžete si takto o víkendu spolu s  ovocem udělat i výjimečnou  snídani.

Potřebovat budeme:

500 ml mléka (může být kravské, nebo třeba ovesné)

3 vyšlehané bílky do sněhu

1 žloutek

200 g mletých ovesných vloček (nebo přímo koupená celozrnná ovesná mouka)

50 g mletých mandlí

špetka soli

2 kávové lžičky bezfosfátového prášku do pečiva

kokosový tuk

jahody, nebo jiné ovoce

domácí marmeláda

zakysaná smetana

tvaroh

 

Jak na to?

palačinkový dort

Vlažné mléko promíchejte se špetkou soli a žloutkem, přidejte mouku smíchanou s mletými mandlemi a práškem do pečiva a jemně vmíchejte sníh z bílků.

Tuto směs dávejte na vyhřátou a jemně kokosovým tukem potřenou pánev. Směs na tyto palačinky je hustší než na běžné tenké palačinky z bílé mouky, tak se nelekejte :-). Na pánev dávám zhruba jednu naběračku. Takto dělám  palačinky jednu po druhé a nechávám je vychladnout. Na dort jich budete potřebovat alespoň 5.

Když mám palačinky hotové a jsou vychladlé, namažu je domácí jahodovou marmeládou, nebo krátce povařenými čerstvými jahodami s datlovým sirupem – zde ale pozor, aby nebyla hmota příliš řídká. Do středu palačinky přidám smíchanou zakysanou smetanu a rozprostřu tak, aby nezasahovala až do krajů a nevytékala pak z dortu. Takto na sebe palačinky vrstvím. Poslední palačinku nahoře jsem pak ozdobila vanilkovým krémem z Hrašky vanilka. Krém jsem připravila dle návodu z obalu a je skutečně výborný, můžete jej tedy samozřejmě použít i dovnitř palačinek, zejména, pokud se vyhýbáte laktóze. Takto nechte dort v lednici alespoň půl dne, krásně ztuhne a půjde vám hezky krájet.

Dobrou chuť!

Zdravě se stravovat vůbec nemusí znamenat strádání, stačí využívat ty správné suroviny ve správný čas a dají se vytvořit báječné dobroty a samozřejmě nejen sladké. Chutně a zdravě se dá jíst celodenně a je velmi důležité učit pestrému a zdravému stravování děti již od útlého věku. Znáte to, jakmile se napáchají nějaké škody, je těžší je napravovat, než když se jim od počátku vyhnete.

Užijte si s vaším školákem hezkou oslavu a prima prázdninový start!

 

 

Svou vášeň k jídlu nechávám hořet v kuchyni. Jsem nadšená kuchtička s druhým domovem u plotny a ukážu vám, jak můžete s láskou krmit sebe i svou rodinu.
Můj příběh jak jsem se ze závislačky na cukru stala nadšenou kuchtičkou i výživovou poradkyní najdete zde Můj příběh>>
Jsem autorkou několika úspěšných ebooků včetně pohádky o cukru pro děti a tištěné knížky pro děti s úkoly a taháky, jak na zdravé stravování hravě. Mojí tvorbu najdete ZDE>>
Pořádám veřejné, ale i soukromé kurzy vaření pro začínající kuchtičky i kuchtíky, ale také pro ty, kteří by rádi změnili způsob svého stravování a hledají inspiraci i rady odborníka. Nabídku aktuálních kurzů najdete ZDE
Svou práci jsem v posledních letech zaměřila na práce se ženami, kterým se věnuji při workshopech, individuálních hubnoucích programech v Praze, ale i na dálku.Vaše stravovací návyky vám pomohu upravit právě ZDE
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.