Celozrnný mrkvový dort

Moje dcera mrkvový dort miluje, když ho někde mají, ráda si ho dá. Já jsem mu doteď na chuť nepřišla a tak jsem ho doma ani nikdy nepekla. Až do včerejšího dne, kdy na něj došlo jen kvůli tomu, že jsem se uklikla při internetovém objednávání nákupu a nakoupila kila mrkve a už jsem nevěděla kam s ní. A musím říct, že se to vyplatilo a už vím, proč mi doteď nikde nechutnal. Pokaždé byl totiž takový lepivý, děsně sladký a nějak to pro mě nebylo ono.

Celozrnný mrkvový dort

Tenhle mrkváč, co se mi ale teď podařilo upéct doma je jiná liga, fakt mi moc chutná a navíc je nadýchaný jako pírko, tak ho můžu s klidem doporučit i těm z vás, které taky dosud mrkváč neoslovil. Tím, že je čistě z celozrnné mouky s přidáním kokosového cukru má také nádhernou hnědou barvu a i lehký karamelový nádech. Vážně požitek si ho dát do pusy, je tak nadýchaný, že můžete zapomenout na válčení s dezertní vidličkou a odlamování kousku dortu, spíš s ní budete odtrhávat kousek nadýchané pěny.

A až budete hledat recept na něco dobrého zase příště, doporučuji vám vyzkoušet i skvělou jablečnou bábovku, protože tyhle sladké dobroty v sobě mají ovoce, které dodá celkové chuti příjemné osvěžení a díky ovoci se pak i méně sladí.

Potřebovat budete tyto suroviny:

3 celá vejce

135 g kokosového cukru

250 g najemno nastrouhané mrkve

250 g celozrnné špaldové mouky jemně mleté, doporučuji Pernerku

200 g řepkového oleje

2 hrsti předem namočených vlašských ořechů rozlámaných na menší kousky

2 čajové lžičky skořice

1,5 čajové lžičky bezfosfátového prášku do pečiva

1,5 čajové lžičky jedlé sody

špetka soli

Na krém:

1 mascarpone nebo kelímek jmeného tvarohu ve vaničce

šťáva ze 1/4 bio citrónu

2 polévkové lžíce javorového sirupu

 

Postup:

Na šlehání hmoty používám robot a tak jsem zase byla ráda za svého Artíka od KitchenAidu, protože mi uspoří mnoho času svou pomocí. Artík u mě doma bydlí od podzimu 2018, kdy jsem ho dostala zapůjčený pro své dobroty od Potten & Pannen a mám radost, že můžu potěšit nejen účastníky mých pekařských kurzů, kterým se Artík (KitchenAid Artisan) taky zalíbil a zprostředkovat i příjemnou slevu na tohohle pomocníka.

Do robota si tedy rozklepnete všechna vejce a dáte je šlehat spolu s kokosovým cukrem a skořicí. Šlehejte tak dlouho, až se vám vytvoří pěkně našlehaná hmota, do které pomalu přilévejte po částech olej a šlehejte dál. Poté velmi pomalu přisypávejte mouku již smíchanou s práškem do pečiva, sodou, a špetkou soli. Jakmile bude mouka zapracována, vmíchejte nastrouhanou mrkev a vlašské ořechy.

Připravte si troubu rozehřátou na 180 st. a dortovou nádobu, kterou si vymažete a vysypete hrubší moukou nebo strouhankou, nebo zvolte vyložení pečícím papírem, to jsem udělala já, protože mi nevadilo, že nebudu mít úplně čistý kruh a sem tam někde budou záhyby, pro běžnou konzumaci to nevadí, na slavnostní dort by na tom člověk trval spíš.

Dort v pečící formě vložte do vyhřáté trouby a pečte cca 50 min při 180 st. Na konci zkontrolujte propečení špejlí. Pokud je špejle suchá, dort je dopečený, pokud byste ji vytáhly olepenou těstem, ještě pár minut pečte a zkontrolujte znovu.

Vychladlý korpus rozkrojím podélně a pomažu jej krémem z utřeného mascarpone nebo tvarohu, šťávy z bio citrónu – přidat můžete i trošku kůry a doslaďte 2 lžícemi javorového sirupu.

Vidím to jako fajn víkendovou snídani, která nemá kvanta přidaného cukru a rozhodně potěší naše chuťové pohárky. Dát si občas takovouhle dobrotu, kajn víkendovou snídani, která nemá kvanta přidaného cukru a rozhterá neobsahuje jen samé zbytečnosti, tedy kvanta cukru a bílé mouky je naprosto v pořádku, protože zdravé stravování vůbec nemusí být o nějakém asketickém přístupu a plošném zakazování si všeho.

Už u dětí v nízkém věku bycom ale měli dbát na to, že jejich strava z naprosté většiny obsahuje základní suroviny a neskládá se z velkého množství pochutin a zbytečností. Bohužel dětí, které už v dětském věku mají nadváhu přibývá a není to bez důvodu, nebo jen genetickým zatížením. Nejvíce toho totiž získáváme od rodičů odkoukáváním a kopírováním stejných zvyklostí, tedy včetně jídla a proto pokud chcete u dětí dosáhnout změny, je nutné začít u sebe, nebo spolu s nimi.

Svou vášeň k jídlu nechávám hořet v kuchyni. Jsem nadšená kuchtička s druhým domovem u plotny a ukážu vám, jak můžete s láskou krmit sebe i svou rodinu.
Můj příběh jak jsem se ze závislačky na cukru stala nadšenou kuchtičkou i výživovou poradkyní najdete zde Můj příběh>>
Jsem autorkou několika úspěšných ebooků včetně pohádky o cukru pro děti a tištěné knížky pro děti s úkoly a taháky, jak na zdravé stravování hravě. Mojí tvorbu najdete ZDE>>
Pořádám veřejné, ale i soukromé kurzy vaření pro začínající kuchtičky i kuchtíky, ale také pro ty, kteří by rádi změnili způsob svého stravování a hledají inspiraci i rady odborníka. Nabídku aktuálních kurzů najdete ZDE
Svou práci jsem v posledních letech zaměřila na práce se ženami, kterým se věnuji při workshopech, individuálních hubnoucích programech v Praze, ale i na dálku.Vaše stravovací návyky vám pomohu upravit právě ZDE
Komentáře