Rizota mám ráda v mnoha podobách, takže je vařím jak z rýže, tak i třeba z krup, špaldy nebo čiroku a drobnou obměnou mám pak na světě krupeto, špaldoto a čiroto 😀.
A o těch drobných obměnách to je, ani při zdravém způsobu stravování se z nás nemusejí hromadně stávat asketi. Celá populace nemusí být veganská nebo holdovat jiným striktním výživovým směrům. Pokud vám to sedí, je to naprosto v pořádku, ale v poslední době se trochu rozšířila výživová “šikana” a ten, kdo neholduje něčemu aktuálně trendy ve výživě, jako by byl sto let za opicemi.
Bohužel se stává, že ten, kdo nesplyne s takto striktním výživovým směrem duší i jazykem, cítí se jednak trochu neschopně a pak má také tendenci jíst o to hůř, protože zdravě to přeci nedá. Tak jo, pokud jste z těch, kteří nesplynuli s vlnou vegan, paleo, low carb nebo nejste frutariáni, mám dobrou zprávu i pro vás, mnohdy stačí drobné změny v jídelníčku, jíst s ohleduplností ke svému tělu a ne se cítit provinile, když se nezvládnete zapojit do této vlny. Na hrazdě to také každý neumí, ale kdo ne, s přehledem třeba tančí… Je potřeba jíst hlavně s ohleduplností k sobě, pochopit základy toho, PROČ to pro sebe mám dělat, protože pak každá změna, včetně té změny jídelníčku KONEČNĚ DÁVÁ SMYSL.
Pokud víte, že nezvládáte během dne sníst zhruba 400 g zeleniny, v zimě včetně té v tepelné úpravě, je potřeba nahradit zdroj příjmu vlákniny, vitaminů a minerálních látek ještě dalším způsobem a postupně učit své tělo na to, že když bude kvalitně vyživené, bude na tom mnohem lépe i s imunitním systémem a psychickou odolností, protože to, co sníme musí zpracovat náš zažívací systém a v něm je sídlo imunity. Proto se vyplatí dbát na to, co vkládám do svých úst a také jak často.
Na rajčatové rizoto a 3-4 porce budete potřebovat:
300 g neloupané rýže
6 větších rajčat
1 větší cibuli
1 hrnek masového vývaru
1/2 lžičky soli
1 polévková lžíce Moringy s oreganem – rostlina, která se používá jako koření, ale má skvělé výživové hodnoty pro naše zdraví
3 – 4 lžíci olivového nebo řepkového oleje
1 menší cuketu
hrst čerstvého oregana
hrst čerstvé listové petržele
asi dvě hrsti parmazánu
Přiznám se, že italská smetanová rizota moc nemusím, cítím se po nich těžce a unaveně, takže rizota se smetanou nevařím, ale uvidíte, že tohle bude krémové taky a zdaleka ne tak těžké.
Neloupanou rýži si nejprve ráno propláchněte, odstraňte případné nečistoty a namočte tak, aby byla ponořená do vody, před vařením ji slijte (namáčením mmj. zkrátíte dobu varu) a dejte čistou vodu tak, aby byla rýže potopená a voda ještě kousek nad ní, dolijte k vodě i vývar z masa, ale můžete i zeleninový, přisolte a přiveďte k varu. Dostatečné množství vody u rýže kontroluji tak, že si do hrnce s rýží zabořím ukazováček a když je rýže tolik, co měří můj článek prstu, tekutiny nad ní dávám dvojnásobek
Jakmile se rýže začne vařit, vaříme ji takto v otevřeném hrnci cca 10 min, pak stáhněte teplotu a duste na minimum cca 20 min v zaklopením hrnci – v této fázi přisypte do rýže polovinu připraveného parmazánu a dobře promíchejte. Poté plotýnku vypněte, ochutnejte rýži a pokud by byla ještě tvrdá, přilijte pár lžič vody a nechte na vyplnuté horké plotýnce v zaklopeném hrnci dojít. Pro neloupanou rýži se nedá určit přesná doba varu, protože každá je trochu jinak vysušená a podle toho trvá i doba varu.
Jakmile budete mít rýži téměř hotovou, nasekejte si cibuli najemno, cuketu na špalíčky a rajčata na tenké lodičky nebo kolečka. Rozpalte si ve větší pánvi olej – polovinu celkového množství, přisypte do něj cibuli a cuketu a restujte dozlata. Cuketu i s cibulí si dejte stranou a do stejné pánve s druhou částí oleje přidejte najemno nakrájená rajčata s nasekaným oreganem a petrželkou. Restujte společně 2 minuty. Poté smíchejte s uvařenou rýží ve vývaru, mírně opepřete barevným pepřem, vraťte do pánve i cuketu s cibulí, prohřejte vše společně a podávejte posypané zbytkem parmazánu a promíchejte s Moringou a oreganem takto na závěr, abyste nezničily její výživové hodnoty.
Jak vám chutnalo, napíšete mi?