Kdo by si v létě nedal rád zmrzlinu… Já zmrzku miluju, ale ráda si dám opravdu dobrou, ne nějaký šizuňk s umělým mlékem, umělým sladidlem nebo kily cukru a umělou čokoládou navrch. Naštěstí to není tak těžký si nachystat dobrou a přitom zdravou zmrzku doma a nekazit si přitom zdraví.
Co budeme potřebovat?
Dávka asi na 12 – 15 nanuků do formičky, záleží na velikosti.
3 hodně zralé banány
250 – 400 g ovoce, které chceme použít jako hlavní chuť zmrzky. Na obrázku jsou mé nejmilovanější jahodové, ale stejným způsobem dělám i z lesní směsi, borůvkové, meruňkové, s mangem, fantazii se meze nekladou.
2 polévkové lžíce rýžového sirupu (volím rýžový, protože trochu dosladí, ale nemá specifickou chuť, která by rušila)
asi 200 g řeckého jogurtu
Nebude. Bude mnohem lepší, protože když používáte základní a čerstvé suroviny, na chuti se to prostě odrazí. A pokud někomu připadá taková potravina málo chuťově výrazná, že jí něco chybí, je problém jinde. Vaše chuťové receptory jsou už naučené na průmyslovou stravu, na přídatné látky podporující chuťovou výraznost, nedokáží ocenit přírodní chuť. Ale je z toho cesta ven a to i u dětí.
A na to se dnes velmi hřeší. Jíme proto, že potřebujeme své tělo vyživit a zasytit a protože jsme mlsní, stavíme to nad to, co tělo skutečně potřebuje. Když si toto uložíme do vědomí, snadno pak chuťové pohárky naše i našich dětí naučíme zpátky na přirozenou stravu plnou živin. A vysvětlování je klíčem k úspěchu i u dětí a to od těch nejmenších, jen tak, aby bylo přizpůsobeno věku dětí. Děti totiž velmi dobře dokáží pochopit, že mají něco dělat, když jim to dává skutečně smysl. A když najdou jednoduchý způsob, jak to mít i samy pod kontrolou. A když to jde udělat hravě, tak je to prostě i baví. Proto děti zbožňují hravé taháky a stanou se i nadšenými strávníky zdravých věcí a také kontrolory svých rodičů :-).
Banány oloupejte, nakrájejte na menší špalíčky a na tácku dejte zmrznout na pár hodin do mrazáku tak, aby ztuhly. Pokud máte opravdu výkonný mixér, můžete rovnou rozmixovat. Pokud je to s výkonem mixéru slabší, nechte banány chvíli povolit, ale ne tak, aby vám úplně rozmrzly. Táhlá konzistence banánů a k tomu zmražení dokáží vytvořit krásný základ jakékoliv zmrzliny a nahradí průmyslově používané ztužené tuky. Pokud by měl mixér i tak potíže, začněte přidávat po lžících jogurt, ať mu ulevíte a netáhne tak těžkou hmotu. Poté přidejte rýžový sirup, promixujte, ať se hezky rozprostře v celé hmotě a nakonec přidejte vámi zvolené ovoce, nebo rozdělte na dvě části a udělejte dvě různé příchutě. Rozmixovanou hustou směs dávám do nanukových formiček, zmrazím a odpočítávám hodiny, KDY UŽ .
A že dětem chutnají není ověřeno jen u nás doma a návštěvami, ale i dvěma tlupami dětských kuchtíků z kurzů vaření a dokonce ochutnalo i pár rodičů :-). A nepadlo jediné slůvko o tom, že nejím to či ono, protože děti chtějí mít v bříšku SPOKYHO :-). Kdo to je? Hrdina, jako fakt. Už toho totiž za svou existenci v pohádce O cukrových panáčcích dokázal spousty, pomáhá totiž dětem baštit zdravě a s láskou. Spokyho můžete ho pozvat i k vám, pomáhá totiž obzvlášť rád.
A ještě jeden tip vám dám, dětem se totiž strašně líbí. Kromě běžné zmrzliny můžete dětem udělat i melounového “nanuka”. Není to běžná zmrzka, jen chlazený meloun, který vypadá jako nanuk, děti tak zbaští jak něco na zub, tak trochu těch vitaminů a pohlídáte u nich i pitný režim a ještě ke všemu nejsou tak “zblafané” 🙂 z tekoucího krajíce melounu a to je taky fajn.