Květáková polévka s houbami

Schválně, napadne vás uvařit nějaké skutečně dobré jídlo z těchto ingrediencí – květák, rýže, houby. Zvláštní kombinace, když se takhle napíše, co? A přesto z nich může být vynikající jídlo. V tomto ročním období to bude polévka, protože příjemně zahřeje i pohladí naše zažívání a na světě je tak i další jednoduchá večeře.

Recept, do kterého zapojíme to, co je pro podzimní období u nás tak typické – květák a houby.

Budete potřebovat:

1 středně velký až velký květák

1 velká cibule

3 lžíce oleje

3 lžíce rýžové mouky

2 hrsti rýžových vloček např. od Natural Jihlava

1 lžíce lahůdkového droždí (Nejedná se o droždí k pečení, ale sušené deaktivované kvasnice, koupit můžete od Country lifu nebo třeba zn. Zdraví z přírody. Koupíte v každé prodejně zdravé výživy)

lžička soli

1 litr zeleninového/masového vývaru

hrst lesních hub

hrst dýňových semínek

Jdeme vařit:

Na 2 lžících olivového nebo řepkového oleje krátce opražte na kostičky nakrájenou cibuli. Udělejte ji tak, aby nebyla v žádném případě hnědá, ale jen mírně nazlátlá. Cibuli zaprašte rýžovou moukou,  promíchejte a za občasného míchání cca 3 min restujte.

Přidejte omytý a na růžičky rozebraný květák, promíchejte s rýžovou jíškou a zalijte připraveným vývarem. Pokud nebudete mít vývar, můžete zalít i horkou vodou, ale doporučuji přidat alespoň dvě lžičky sušené kořenové zeleniny, jinak nebude mít polévka dostatečnou sílu a chuť bude mdlá. Přidejte i sušené droždí, které dodá příjemnou chuť, vůbec se nemusíte bát, že byste cítili právě droždí. Polévce dodá krémovou konzistenci a plnou chuť. Zaklopte a nechte 25 vařit a květák mohl změknout.

Jakmile je květák v polévce měkký, osolte, promíchte a polévku rozmixujte dohladka, nebo jen s malými kousky. Pro ještě lepší krémovou konzistenci a zasycení tak, aby nám takováto polévka mohla posloužit i jako náhrada hlavního jídla přidáme 2 hrsti rýžových vloček, promícháme v polévce, stáhneme teplotu na mírnou a necháme jen mírně dojít 5 – 10 min. Takto máme hotovou polévku a dochutíme ji již jen houbami.

Mezitím, než nám změknou rýžové vločky v polévce si na lžíci oleje orestujeme trochu lesních hub. Pokud máte čerstvé, využijte ty nakrájené na tenké plátky, já jsem použila lesní sušené, které jsem si na pár minut předtím namočila do teplé vody. Houby jsem restovala na oleji spolu s dýňovými semínky, které tak příjemně změkly a jejichž prostřednictvím dodáme do těla zdravé tuky a potřebnou energii.

Přípravě hub se semínky stačí cca 3-5 minut, poté buď vmícháme do již  hotové polévky, nebo dáváme navrch každé porce.

Tak vidíte jak krásně lze spojit tři zdánlivě nepasující ingredience – květák, houby a rýže. Kouzlení v kuchyni mě vážně baví, recepty nejsou dogma a totéž předávám i svým klientkám v individuálních i skupinových kurzech. Dobrou chuť!

 

Svou vášeň k jídlu nechávám hořet v kuchyni. Jsem nadšená kuchtička s druhým domovem u plotny a ukážu vám, jak můžete s láskou krmit sebe i svou rodinu.
Můj příběh jak jsem se ze závislačky na cukru stala nadšenou kuchtičkou i výživovou poradkyní najdete zde Můj příběh>>
Jsem autorkou několika úspěšných ebooků včetně pohádky o cukru pro děti a tištěné knížky pro děti s úkoly a taháky, jak na zdravé stravování hravě. Mojí tvorbu najdete ZDE>>
Pořádám veřejné, ale i soukromé kurzy vaření pro začínající kuchtičky i kuchtíky, ale také pro ty, kteří by rádi změnili způsob svého stravování a hledají inspiraci i rady odborníka. Nabídku aktuálních kurzů najdete ZDE
Svou práci jsem v posledních letech zaměřila na práce se ženami, kterým se věnuji při workshopech, individuálních hubnoucích programech v Praze, ale i na dálku.Vaše stravovací návyky vám pomohu upravit právě ZDE
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.