Něco pro mlsné kozy

Sladké… Někdo ho miluje a cpe se všemožnými tyčinkami, sušenkami, čokoládami nebo buchtami každou chvíli, někoho na to neužije a jiný by si dal, ale sladkému se vyhýbá. Ať již proto, že chce „držet tajli“, nebo proto, že je uvědomělý a sladkému se vyhýbá pro své zdraví.

Oboje je fajn, ale jsme jenom lidi a jestli jste taky někdy mlsný jak kozy, jako já, tak byste si prostě něco sladkého rádi dali.

Jak to ale udělat, aby to bylo dobré a ještě jsme tím neškodili svému zdraví a nepěstovali si zbytečné prstence okolo pasu?

Jde to chutně, i zdravěji. Takové mlsání bez hříchu. Jak na něj v praxi? Třeba taková drobnost, jako za pár minut vytvořené ovesné kuličky, které si můžete vzít s sebou do práce k svačině a kolegové budou škemrat, ať jim tuhle dobrou sváču dáte ochutnat.

ovesne-kulicky

Jak na ně? Pár minutek času a jsou na světě

100 g namletých ovesných vloček

asi 4-5 lžic tekutého medu

50 g strouhaného kokosu

malá hrstka nastrouhané hořké čokolády alespoň 80% kakaa

cca 50 g změklého másla

Vše smíchejte v misce, vytvořte rukama kuličky a dejte do lednice ztuhnout.

Kuličky díky máslu a kokosu i čokoládě obsahují dost tuku, ale i ten potřebujeme, na sváču doplňte určitě čerstvým ovocem . Tohle je taková rychlovka, ale zdravěji se dá i péct a to všechno možné.

Máte rádi bábovku?

bezlepková bábovka

Já jo, když zavoní na stole k snídani, den je hnedka krásnější, když už jsem musela vstát na budík :-). I bábovku můžete upéct ze zdravějších a méně tradičních surovin. Třeba taková bezlepková bábovka s dýní z kukuřičné a čočkové mouky. Zní to zvláštně, co? Ale je skvělá, tak nemějte předsudky a vyzkoušejte, smlsnete si a přitom dodáte tělu i hodnotné živiny. A že je bezlepková? Nejsem zastánce výhradně bezlepkové konzumace, ale pestré stravy a do ní patří co nejširší spektrum surovin. Z méně tradičních surovin se dá péct ledacos.

I vánoční cukroví peču zdravěji

a k překvapení mnohých se není třeba vzdát ani všech druhů tradičních českých cukrátek. I s těmi se dá naložit jinak a trochu je vytunit 🙂 a pak jsou tu i nové druhy, se kterými jsem si pohrála a vložila do nich zcela jiné suroviny.

vánoční cukroví zdravěji  nepečené cukroví vanilkové rohlíčky

Peču takto již několik let, protože mě to baví, chutná nám to a vánoční pečení je pro mě součást tradic a příprav na vánoce stejně jako výroba adventního věnce nebo nákup kapra.

A minulý rok se mnou peklo i několik set českých domácností, z čehož mám obrovskou radost a určitě chystám v následujících týdnech i nějaké nášupy :-). Teda ještě nevím jaké, ale to bych prostě nebyla já, abych si nezaexperimentovala :-).

Tak se nebojte vydat na neprobádané území, pomůžu vám se v jeho objevování zorientovat.

stepancinacukratka

Svou vášeň k jídlu nechávám hořet v kuchyni. Jsem nadšená kuchtička s druhým domovem u plotny a ukážu vám, jak můžete s láskou krmit sebe i svou rodinu.
Můj příběh jak jsem se ze závislačky na cukru stala nadšenou kuchtičkou i výživovou poradkyní najdete zde Můj příběh>>
Jsem autorkou několika úspěšných ebooků včetně pohádky o cukru pro děti a tištěné knížky pro děti s úkoly a taháky, jak na zdravé stravování hravě. Mojí tvorbu najdete ZDE>>
Pořádám veřejné, ale i soukromé kurzy vaření pro začínající kuchtičky i kuchtíky, ale také pro ty, kteří by rádi změnili způsob svého stravování a hledají inspiraci i rady odborníka. Nabídku aktuálních kurzů najdete ZDE
Svou práci jsem v posledních letech zaměřila na práce se ženami, kterým se věnuji při workshopech, individuálních hubnoucích programech v Praze, ale i na dálku.Vaše stravovací návyky vám pomohu upravit právě ZDE
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.