Sladké… Někdo ho miluje a cpe se všemožnými tyčinkami, sušenkami, čokoládami nebo buchtami každou chvíli, někoho na to neužije a jiný by si dal, ale sladkému se vyhýbá. Ať již proto, že chce „držet tajli“, nebo proto, že je uvědomělý a sladkému se vyhýbá pro své zdraví.
Oboje je fajn, ale jsme jenom lidi a jestli jste taky někdy mlsný jak kozy, jako já, tak byste si prostě něco sladkého rádi dali.
Jak to ale udělat, aby to bylo dobré a ještě jsme tím neškodili svému zdraví a nepěstovali si zbytečné prstence okolo pasu?
Jde to chutně, i zdravěji. Takové mlsání bez hříchu. Jak na něj v praxi? Třeba taková drobnost, jako za pár minut vytvořené ovesné kuličky, které si můžete vzít s sebou do práce k svačině a kolegové budou škemrat, ať jim tuhle dobrou sváču dáte ochutnat.
Jak na ně? Pár minutek času a jsou na světě
100 g namletých ovesných vloček
asi 4-5 lžic tekutého medu
50 g strouhaného kokosu
malá hrstka nastrouhané hořké čokolády alespoň 80% kakaa
cca 50 g změklého másla
Vše smíchejte v misce, vytvořte rukama kuličky a dejte do lednice ztuhnout.
Kuličky díky máslu a kokosu i čokoládě obsahují dost tuku, ale i ten potřebujeme, na sváču doplňte určitě čerstvým ovocem . Tohle je taková rychlovka, ale zdravěji se dá i péct a to všechno možné.
Já jo, když zavoní na stole k snídani, den je hnedka krásnější, když už jsem musela vstát na budík :-). I bábovku můžete upéct ze zdravějších a méně tradičních surovin. Třeba taková bezlepková bábovka s dýní z kukuřičné a čočkové mouky. Zní to zvláštně, co? Ale je skvělá, tak nemějte předsudky a vyzkoušejte, smlsnete si a přitom dodáte tělu i hodnotné živiny. A že je bezlepková? Nejsem zastánce výhradně bezlepkové konzumace, ale pestré stravy a do ní patří co nejširší spektrum surovin. Z méně tradičních surovin se dá péct ledacos.
a k překvapení mnohých se není třeba vzdát ani všech druhů tradičních českých cukrátek. I s těmi se dá naložit jinak a trochu je vytunit 🙂 a pak jsou tu i nové druhy, se kterými jsem si pohrála a vložila do nich zcela jiné suroviny.
Peču takto již několik let, protože mě to baví, chutná nám to a vánoční pečení je pro mě součást tradic a příprav na vánoce stejně jako výroba adventního věnce nebo nákup kapra.
A minulý rok se mnou peklo i několik set českých domácností, z čehož mám obrovskou radost a určitě chystám v následujících týdnech i nějaké nášupy :-). Teda ještě nevím jaké, ale to bych prostě nebyla já, abych si nezaexperimentovala :-).