Já jsem si v roce 2015 jedno ze svých přání splnila, dokázala jsem si vytvořit tento blog, který s vámi mohu sdílet a moc mě těší, když mi píšete, že se vám líbí. Splnila jsem si dávné přání mít svou kuchařku. Co kuchařku, už kuchařky, už se pěkně množí :-). To, že se vám kuchařky s recepty na polévky, svačiny a vánoční cukrátka líbí, mně pak hřeje u srdce a cítím velkou vděčnost za tuto podporu, děkuji.
V minulém článku jsem vás vyzvala, že mi můžete napsat, pokud by vás zajímalo, co vaří výživová poradkyně na Štědrovečerní tabuli. Přišlo mi několik emailů a tak přicházím s kůží na trh.
Základem je silný rybí vývar, který dělám z kapra, ale zkoušela jsem i z jiné ryby a je též dobrá, jen na Vánoce patří ta klasika :-). Rybí vývar vařím několik hodin, aby měl tu správnou sílu, takže dám odřezky masa a hlavu vařit spolu s cibulí, kořenovou zeleninou, bobkovým listem, novým kořením, pepřem a solí dopoledne a zhruba kolem 3. hodiny odpoledne je hotovo (zeleninu ale vyndavám dříve, aby nebyla rozvařená). Z ovařené ryby oberu pouze maso, které vložím zpět do polévky. Vyndám koření a cibuli, na trošce másla krátce zpěním pár lžic jemně mleté ovesné mouky dozlata, vložím zpět nakrájenou zeleninu a ovesnou jíšku, kterou používám zcela výjimečně, snad jen na tuto rybí polévku.
Bramborový salát u nás obsahuje pouze vařené brambory, mrkev, celer, petržel, vejce, sůl, troška hořčice, kyselé okurky, bílý jogurt a malá troška majonézy Yofresh, tedy odlehčené. Přiznám se, že jiný než domácí bramborový salát nikdy nejím a když jsem ochutnala pár bramborových salátů z jiných rodin, nikdy mi nechutnaly a co rodina, to originál :-), někde hrášek, jinde uzené nebo jablko v salátu. ,
A pak kapřík, který je u nás výjimečně obalený v klasickém trojobalu. Je to jediný den v roce, kdy u nás dostává ryba tento kabátek a to proto, že jsou ty chutě tolik spojené s dětstvím, rodinnou pohodou a těšením se na Ježíška.
Smažím ale kapra v rýžovém oleji, který má vyšší bod záhřevnosti než olivový olej a vedle pánve mám hrnec s bublající horkou vodou a jakmile kapra vytáhnu, na pár sekund jej vložím do této horké vody, čímž se zbavíme velkého množství tuku. Uvidíte sami jak to bude v hrnci vypadat, žádný hezký pohled na mastná kola, proto je fajn vědět, že je vylijete a nezkonzumujete. Ke kaprovi vždy podáváme strouhaný křen s jablkem, který chuť krásně podtrhne.
na vánočku jsem upravila původní recept a jsem si jistá, že podle něj ji zvládnou i ti z vás, kteří se zatím vánočky trochu báli.
Recept na vánočku (nebo velikonoční mazanec) vám přináším zde:
400 g hladké špaldové mouky
100 g ovesné mouky
150 – 200 ml mléka (každá mouka jinak “pije”)
100 g másla
rozinky naložené pár dní v rumu, aby pěkně změkly 🙂
lupínky z mandlí
20 g droždí
20g sypké stévie + špetka čerstvé vanilky
1 celé vejce + 1 žloutek
Máslo necháme změknout a až když je mazlavé, vyšleháme jej spolu s vejcem. Jakmile máme hladkou hmotu, přidávám stévii namisto cukru a šlehám dále. Mezitím si mléko ohřeji na příjemnou vlažnou teplotu, přidám špetku třtinového cukru a nadrobené čerstvé droždí a nechám si vzejít kvásek.
Do vyšlehané hmoty z tuku a stévie pozvolna vsypu mouku s malou špetkou soli a vliju mléko s kváskem s zpracovávám těsto v robotu s hnětacím hákem několik minut. Jakmile je těsto hladké, má jakoby sametový povrch, je připraveno k odpočinku – kynutí. Nemusíte mu vybírat extra teplé místo, stačí běžná pokojová teplota, jen ho řádně zakryjte, aby neoschlo.
Po cca 4-5 hodinách je těsto nakynuté tak akorát a zhruba zdvojnásobí svůj objem. Až v tuto chvíli přidávám a rukama vmísím naložené rozinky. Těsto si tedy přendám na vál, krátce zpracuji rukama, udělám si větší váleček a z něj odkrajuji stejné dílky, tedy 9 dílků. Abych si byla jistá, že nebudu mít jeden váleček hubený a druhý příliš silný, mám po ruce váhu, na ní mísu od těsta a dílky si pro kontrolu převážím 🙂
První patro vánočky pletu ze 4 pramenů. Stejně dlouhé prameny si položím vedle sebe, na jednom konci těsto spojím k sobě, dva prameny odtáhnu vlevo a dva vpravo. Začnu jedním krajním pramenem a vložím jej doprostřed, mezi původní dvojice pramenů, takže mám rázem tři prameny na jedné straně a mírně utáhnu. Pak vezmu krajní pramen z druhé strany a opět jej vložím doprostřed a utáhnu. Takto upletu cop až do konce, těsto k sobě spojím a cop si odložím již na plech.
Druhé patro vánočky upleteme ze 3 pramenů jako klasický cop.
Když chceme první a druhé patro spojit dohromady, tak dle návodu níže hřbetem ruky uděláme důlek uprostřed copu ze 4 pramenů, přiložíme cop ze 3 pramenů, vrchní z copů se snažíme přitom trochu natáhnout a zatočit pod první patro vánočky těsto k sobě přimáčknout.
Poslední, vrchní patro je pouze je 2 pramenů a ty spolu nahoře spojíme a pouhým točením ve vzduchu k sobě prameny namotáme (což by určitě bavilo děti), prostě taková vrtulka.
Vrchní pramen spojíme s již spojenými copy stejným způsobem jako v předchozím kroku – nejprve důlek do 3pramenového copu a pak spojit konce k sobě. K jim “slepeným” patrům tento copánek přidáme opět tak, že jej mírně natáhneme a přetáhneme přes okraj již spojených pater.
Hotovou vánočku potřu rozšlehaným vejcem s trochou mléka a posypu mandlovými lupínky. Aby se mi copy “nerozjely”, mám nachystané špejle a vždy proti sobě vrchní prameny zafixuji. Takto ji nechám cca 30 minut odpočinout na plechu a rozehřeju si troubu na 200 stupňů. Do vyhřáté trouby vložím vánočku přikrytou zvrchu alobalem, aby se mi nespálila. Po cca 10 minutách snížím teplotu na 160 stupňů a pečeme ji cca 45 minut tak, aby měla hezkou zlatou barvu.
Vyberu jeden, který byl tak nějak “nejkurióznější”, protože i ostatní se ptali na vegetariánské nápady. Napsala mi čtenářka, že by ráda tip na vegetariánské menu pro manžela, ale perličkou je, že žijí na Aljašce :-). Musím říct, že jsem si s tím tedy lámala hlavu, protože to, co bych si dala na Aljašce, by rozhodně byla ryba 🙂 a navíc naprosto netuším, jaká je dostupnost potravin v těchto končinách.
Takže nabízím několik vegetariánských variant a snad si i čtenářka z Aljašky vybere, tímto Kateřinu i jejího manžela velmi zdravím 🙂