Štěpánčiny silvestrovské dobroty

Odtikávají poslední hodiny tohoto roku a všichni tak nějak bilancujeme…

pocket-watch-560937_1920

Jaký ten rok byl? Pro málokoho byl jen dobrý, nebo jen špatný.

Také tak nějak bilancuji, zvažuji, co se mi povedlo, z čeho se mám poučit, za co být na sebe pyšná a co už raději neopakovat. Stalo se několik zásadních věcí, pozitivních i těch negativních. Již jsem ale poučená z minulosti a vím, že s odstupem času se i ty negativní zážitky časem mohou tak nějak “hodit”.

Je to lekce a funguje to jako ve škole, když ji zvládnete, postupujete do dalšího ročníku. Myslím, že letos jsem zvládla těch těžkých lekcí opravdu hodně, překonala jsem mnoho komfortních zón. Zvládla jsem to a jsem na sebe pyšná a proto DĚKUJI za všechny lekce, které jsem dostala, jdu dál a opět jistější v kramflecích.

Nebojte se také pochválit, uvědomit si své kvality a přednosti.

Je to potřeba, neboť pozitivní přístup k sobě samému, uznání svých kvalit a přijetí nedostatků, nám činí život hezčím a když máme rádi sebe, teprve pak dokážeme opravdu milovat druhé.

Nezůstanu ale jen u filozofování, ráda bych vám popřála krásný vstup do nového roku a věřte, že bude o tolik lepší, když do něj budete vstupovat bez bolavé hlavy nebo žaludku na vodě 🙂

K silvestrovskému večeru patří i nějaké to pohoštění a to ať již budete doma, čekáte návštěvu, nebo na ni vyrážíte a přemýšlíte, čím váš stůl obohatit.

Silvestrovské menu

Bylinkové máslo

250 g másla

6 kuliček kaparů

1 -2 stroužky česneku

čerstvé nasekané bylinky (oregano, bazalka, libeček…)

1/2 lžičky soli

1 -2 kávové lžičky sušené směsi zeleniny (mám domácí nasušenou ala Podravka, ale bez soli a glutamátů)

1 lžička Moringa oleifera v prášku, dodáte tam plno potřebných vitaminů a ozdravíte svůj střevní trakt

 

Nechte změknout kostku másla, kapary nakrájejte na velmi jemno, česnek prolisujte, nasekejte bylinky, osolte a přidejte sušenou směs zeleniny. Vše šlehám v robotu velkou metlou na sníh, takže máslo je krásně nadýchané.

Bylinkové máslo můžete dát do misky a každý si natře na svou večku, nejlépe se spoustou semínek, ale velmi dobré je i s čerstvě opečenými topinkami ( a možná přijdou vhod i na novoroční snídani 🙂 ). Já dělám topinky, jakmile máme doma starší zbytek domácího celozrnného kváskového chleba a dávám je do topinkovače, v žádném případě je nesmažím. Recept na toto bylinkové máslo mi dala před pár lety kamarádka a musím říct, že spolu s pomazánkami z domácí lučiny je evergreenem všech požádaných oslav, večírků a větších návštěv :-). Samozřejmě je třeba ale dbát na střídmost a nezkonzumovat 100 g másla na osobu 🙂

DSCN8158

 

Nezapomeňte servírovat dostatek zeleniny

Zeleninu nemusíte jen naskládat na mísu, zkuste udělat zeleninové špízy z různých druhů zeleniny, poslouží vám obyčejná párátka, špejle, nebo třeba barevná napichovátka. Pokud chcete špízy něčím ozvláštnit, prokládejte zeleninu různými druhy sýrů.

 

Nadýchaná omeleta plná bílkovin

DSCN8165

vajickova rolada

3 vejce

6 kostek mraženého špenátu

1/2 kelímku zakysané smetany

1 kelímek cottage

6 lžic celozrnné ovesné mouky

1/4 lžičky soli, špetka barevného pepře

1 mozzarela

1 lžíce bezfosfátového prášku do pečiva

pár plátků sýra Koliba

DSCN8163

vajickova omeleta se spenatem

Oddělte bílky od žloutků, vyšlehejte z bílků sníh, přidejte žloutky a šlehejte dál. Poté přidejte zakysanou smetanu a cottage a krátce šlehejte i s vejci. Již bez šlehání přidejte rozmražený špenát bez vody, popř. čerstvý krátce spařený, osolte a přidejte trochu čerstvě pomletého barevného pepře. Jakmile máte hmotu celistvou, přisypte mouku spolu s práškem do pečiva a důkladně promíchejte.

DSCN8151    DSCN8154    DSCN8155

Mějte připravenou rozpálenou troubu na 200 stupňů, plech si vyložte pečícím papírem a nalijte na něj celou směs. Rozetřete ji špachtlí tak, aby byla vrstva cca 2 cm vysoká a na plechu jste měli rovnoměrný obdélník.                                                                                                                             Vložte do vyhřáté trouby a pečte cca 10 – 15 minut a poté teplotu stáhněte na 160 stupňů. Jakmile bude “omeleta” zlatá, vytáhněte ji z trouby (nevypínejte ji), i s pečícím papírem překlopte na pevnou podložku, stáhněte pečící papír a na omeletu rozprostřete na plátky nakrájenou mozzarelu a kolibu. Pokud máte rádi pikantnější chutě, můžete předtím potřít dijonskou hořčicí. Omeletu i se sýry smotejte do válečku, abyste měli jistotu, že bude hezky držet, můžete ji na pár místech propíchnout špejlemi  a vložte opět do trouby, aby se sýry roztekly, bude stačit cca 5 – 10 minut. Hotovou rolku nakrájejte na plátky, servírovat můžete teplé i studené s různými druhy zeleniny.

 

Tak si hezky pochutnejte a virtuálně si s vámi připíjím na zdraví, čin čin 🙂

new-years-1098694_1920

 

 

Svou vášeň k jídlu nechávám hořet v kuchyni. Jsem nadšená kuchtička s druhým domovem u plotny a ukážu vám, jak můžete s láskou krmit sebe i svou rodinu.
Můj příběh jak jsem se ze závislačky na cukru stala nadšenou kuchtičkou i výživovou poradkyní najdete zde Můj příběh>>
Jsem autorkou několika úspěšných ebooků včetně pohádky o cukru pro děti a tištěné knížky pro děti s úkoly a taháky, jak na zdravé stravování hravě. Mojí tvorbu najdete ZDE>>
Pořádám veřejné, ale i soukromé kurzy vaření pro začínající kuchtičky i kuchtíky, ale také pro ty, kteří by rádi změnili způsob svého stravování a hledají inspiraci i rady odborníka. Nabídku aktuálních kurzů najdete ZDE
Svou práci jsem v posledních letech zaměřila na práce se ženami, kterým se věnuji při workshopech, individuálních hubnoucích programech v Praze, ale i na dálku.Vaše stravovací návyky vám pomohu upravit právě ZDE
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.