Nejsem zastáncem toho, že bychom měli pokaždé stát v kuchyni bůhví jak dlouho a i já dělám rychlovky a tohle je právě jedna z nich. Za 15 min máte na stole chutný oběd, kterému výživově nechybí nic, tak proč do toho nejít, že?
Potřebovat budete na 3 porce:
1/2 balení celozrnných těstovin
1 středně velkou cuketu
1 středně velkou cibulu
2 – 3 stroužky česneku, který se zejména v zimních měsících v jídelníčku hodí a pročistí naše zažívání od nechtěných bacilů
1 tuňák v plechovce – lépe ve vlastní šťávě
3-4 lžíce olivového oleje
lžíci oregana
1 – 2 lžičky gyros/kebab koření – směs koření třeba od Avokádo
lžička soli
hrst sušených rajčat
1 kelímek cottage
A totéž platí i pro teplé večeře, že u nich nemusíme trávit mládí nebo střední věk :-D, zejména v zimě potěší teplá večeře naše tělo a vůbec nejsou o tom strávit jejich přípravou dvě hodiny a večer bychom rozhodně neměli večeřet totéž, co je jinak v pořádku na oběd nebo na snídani, takže pokud běžně večeříte guláš s knedlíkem, rajskou, nebo třeba palačinky, je na čase odhlehčit. O tom, jaké jsou zásady našeho stravování pro pohodu těla a pak i mysli, jsem vám sepsala i praktickou příručku.
Těstoviny si dejte vařit dle návodu na obalu, jednotlivých druhů se liší čas varu, ale nezapomeňte je vařit al dente, tedy na skus, ne rozvařené, zvyšujete tím pak glykemický index a to, že máte po jídle dříve chuť a hlad.
Nachystejte si velkou pánev, ideálně wok, ve kterém se vám bude lépe pracovat. Jako první si dejte do sítka sušená rajčata a prolijte je vroucí vodou a chvíli je nechte i namočená, aby změkla. Na pánev si dejte olej, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a jakmile bude “sklovatá”, přidejte k ní nahrubo nastrouhanou cuketu, nebo ji můžete vzít na struhadle i na plátky, případně spiralizérem na špagety, přidejte také nadrobno nakrájený česnek. Při vyšší teplotě restujte cca 3 min, nezapomeňte podmíchávat, ať se vám cuketa nepřichytí.
V závěru do pánve přihoďte sušená rajčata, okořeňte a minutku společně v pánvi promíchejte, ať se i rajčata pěkně prohřejí a provoní pokrm. Přidejte okapaného tuňáka z plechovky, mírně osolte a můžete smíchat s uvařenými těstovinami. Abychom zvýšili obsah bílkovin v pokrmu a neměli jsme brzy hlad, na každou porci pak přidejte asi dvě lžíce cottage sýra a můžete mírně opepřit.
Ať vám chutná!