Advent se kvapem blíží a s ním i čas vánočního pečení. Kdo mě zná, tak už ví, že já ráda tvořím recepty tak, aby zahrnovaly hodnotné suroviny a ne jen prázdnou energii. A takhle vznikla i Štěpánčina cukrátka, soubor receptů pro zdravější vánoční pečení pro všechny, kteří ocení poctivou chuť.
Letos jsem si vymyslela další nový recept, tentokrát na trochu jiné perníčky, které ani nepotřebují odležet pro změknutí, jsou totiž vláčné díky hruškovým povidlům uvnitř, , čímž se recept řadí právě mezi recepty na sladké cukroví bez prázdné energie. Recept jsem připravila, když mě oslovila Jana z Kukando.cz, jestli bych jí udělala nějaký vánoční recept pro její andělskou formičku.
Jana je výtvarnice, tvoří hlavně pro děti a k adventnímu času pro rodiče s dětmi vyrobila krásné plastické vykrajovátko s andělem a k němu i dřevomalovánky a hravý adventní kalendář k dotvoření dětmi. Když mi přišel balíček, srdce mi poskočilo a hned další den jsem zadělala experimentální těsto a doufala, že se vyvede a budu moct následující den formičku s dětmi vyzkoušet.
Všechno klaplo, těsto bylo nádherně vláčné, výborně se s ním pracovalo a práce nám šla hezky od ruky, i když menší děti potřebují více pomoci, některé andělíčky málo do těsta obtiskly a tak máme u některých obličejíky ne úplně kontrastní. Moc je to ale bavilo a když je dostaly na ochutnání, tak se na ně ani pořádně nepodívaly a hned je zblajzly. Perníčky jsou fakt skvělé a to neříkám proto, že jsem si recept vymyslela, ale proto, že mě jen tak nějaký perníček nechutná. Pojďte společně mrknout na jejich přípravu.
Na těsto si připravte:
200 g celozrnné špaldové mouky
160 g jemně mleté pohankové mouky
60 g másla
1 ČL Cejlonské skořice od Grešíka
2 ČL Perníkového koření od Grešíka
20 kapek vanilkového extraktu od Grešíka
1/2 balení bezfosfátového prášku do pečiva, cca 8-10 g
1 ČL kakaa
špetka soli
2 vejce
100 g hruškových povidel (Pokud nemáte, stačí když se skořicí rozvaříte 2-3 hrušky bez slupky a přidáte 1 PL želírovacího cukru, příprava je rychlá)
100 g medu
Na polevu budete potřebovat:
Trochu čekankového sirupu
30 kapek vanilkového extraktu od Grešíka
Na začátku si nechte rozpustit máslo a mírně rozehřát med. Med si mírně zahřejte, aby byl více tekutý, ale opravdu jen mírně. Nejlépe ve vodní lázni a nechte ho částečně vychladnout, totéž platí pro máslo. V míse nebo robotu smíchejte oba druhy mouky, přisypte špetku soli, koření, kakao, prášek do pečiva a vše dobře smíchejte. Přidejte vanilkový extrakt, vejce, hrušková povidla, rozehřáté a vychladlé máslo a med. Vše dobře zpracujte, v rukou budete mít krásně hnědé voňavé těsto. Zabalte jej do fólie a nechte v lednici odležet do druhého dne.
Až se budete chystat na vykrajování andělíčků nebo jiných tvarů perníčků, jen si velmi mírně podsypte podložku špaldovou nebo pohankovou moukou, šetřete s ní, abyste neměli mouku vidět na vykrájených tvarech. Vyválejte placku cca 0,5 cm silnou a vykrajujte. U plastického vykrajovátka s andělem nejprve na těsto přiložíte rámeček, zatlačíte a pak přiložíte “tiskátko” anděla a ze všech stran ho trošku přitlačíte do těsta, aby byl po upečení hezky vidět. Přeneste na plech s pečícím papírem a pečte na 170 st. cca 12 min.
Lesklá poleva
Než se vám andělíčci upečou, dejte si do misky trošku čekankového sirupu, zahřejte ho, aby byl úplně tekutý, přidejte vanilkový extrakt a jakmile anděly vyndáte z trouby, potřete je mašlovačkou touto směsí a nechte zatuhnout. Krásně voní vanilkou a také se lesknou. Kdo má raději suché perníčky, klidně polevu vynechá, není nutná.
Další recepty na Štěpánčina cukrátka najdete v mini knížce, kterou vám může domů přinést pošťák a dvě speciálky najdete ještě tady na blogu, jsou to anýzky pečené pro moji babičku a nebo nepečené avokádové kuličky, které můžete udělat kdykoliv během roku, třeba jako mlsací svačinku.