Anýzky – recept s vůní dětství a pendreku

Už je to snad 10 let, co jsem experimentovala s vánočním cukrovím a zkoušela jsem už tehdy vymyslet něco nového. Chtěla jsem udělat něco jiného, voňavého, a tak jsem namíchala nějaké ingredience spolu s anýzem a upekla jsem anýzky.

Vzpomněla jsem si přitom, jak mi v dětství chutnaly lékořice a pendrek a tou vůní jsem provoněla celý byt.

Voněly nádherně, ale měly jednu vadu. Byly šíleně tvrdé, spíš takové suchárky. Ochutnala je pak moje babička a byla celá unešená, že to je nejlepší cukroví co jedla a od té doby se mě na ně ptá každé Vánoce, když jí vezu cukroví, jestli jsou a já odpovídala pravidelně, že ne. Jak se podle mě nepovedly, ani jsem si nenapsala, jak se mi takový experiment podařil. Babička byla pokaždé zklamaná, že anýzky s vůní lékořice nebo pendreku nejsou a já si na ně pokaždé vzpomněla až ve chvíli, kdy jsem pro ni balila krabičku cukroví. Letos jsem doma s marodem a anýzky mě trkly dříve a řekla jsem si, že je upeču, i když už nebudou suchárkové.

Voní nádherně a navíc jsou křehké a myslím, že i to babi nakonec ocení. Základ těsta je podobný lineckému cukroví a pracuje se s ním velmi snadno, zvládnou ho tedy i kuchtičky začátečnice. Babi je diabetik, takže jsem tomu v receptu přizpůsobila typ slazení. Můžete jej ponechat tak, jak je, nebo udělat malou změnu.

Vánoční tradice mají pro mě kouzlo a tak je dodržuji včetně toho pečení, ale rozhodně nepeču velká kvanta a stojím si za tím, že smlsnout a připravit si nevšední dobroty vůbec není od věci, ale vše je to o množství a použitých surovinách a dodržení určitých zásad, které pomohou necítit se po svátcích nafoukle a provinile.

Na anýzky budete potřebovat:

200 g špaldové celozrnné jemně mleté mouky Pernerka

140 g másla

20 g Stévie v prášku na “bezcukerné” slazení, nebo 70 g třtinového cukru rozemletého na prášek – moučkový cukr, já jsem do části dávala místo stévie rýžový sirup

1 žloutek

2 vrchovaté lžíce anýzu, který si roztlučete v hmoždíři na prášek

loupané mandle na ozdobení

Máslo nechte v pokojové teplotě povolit a do mísy si nachystejte špaldovou mouku a do důlku nakrájejte lupínky másla, přidejte žloutek, polovinu roztlučeného anýzu a stévii nebo rýžový sirup. Vše rukama nebo v robotu zpracujte na kompaktní těsto, které zabalíte do fólie a necháte do druhého dne odpočinout v lednici. Další den si těsto z lednice vyndejte a nechejte jej zhruba 30 min v pokojové teplotě povolit a poté si z něj odkrojte asi třetinu a na jemně pomoučené desce ho rozválejte na cca 0,5 cm silný plát. Určitě nedělejte silnější, o trošku slabší být ale může. Vykrajovat můžete jakékoliv tvary a každý ještě lehce posypte roztlučeným anýzem a doprostřed umístěte polovinu loupané mandle.

Všechna cukrátka jsem si vyskládala na plech s pečícím papírem a protože jsem chtěla dát do trouby více plechů najednou, zapnula jsem režim horkého vzduchu na 160 stupňů a anýzky byly cobydup, max do pěti minut krásně narůžovělé. A musím říct, že když si k nim uděláte ještě fenyklový nebo jiný bylinkový čaj, bude to u vás doma vonět jako v ráji.

A jestli ještě nemáte upečeno, neházejte flintu do žita.

Ne všechno cukroví potřebuje čas na rozležení a křehnutí, pořád ještě můžete nějakou vánoční dobrotu upéct a ozdobit si tak sváteční stůl. Vhod vám může přijít dvojdílný e-sešitek plný receptů na vánoční cukrátka, podle kterých už peklo více jak 1000 českých kuchtiček a i hospodyňky začátečnice se pouští do vánočky, která je zbytečně považována za složitou. Vůbec tak složitá není a vhod vám může přijít i videonávod na její pletení, o víkendu přijde její správný čas na pečení.

 

Svou vášeň nechávám plynout v kuchyni. Jsem nadšená kuchtička s druhým domovem u plotny a s láskou krmím nejen svou rodinu a pracuji jako výživová poradkyně.
Můj příběh jak jsem se stala kuchtičkou i výživovou poradkyní najdete zde Můj příběh>>
Jsem autorkou několika úspěšných ebooků včetně pohádky o cukru pro děti a tištěné knížky pro děti s úkoly a taháky, jak na zdravé stravování hravě. Mojí tvorbu najdete ZDE>>
Pořádám veřejné, ale i soukromé kurzy vaření pro začínající kuchtičky i kuchtíky, ale také pro ty, kteří by rádi změnili způsob svého stravování a hledají inspiraci i rady odborníka. Nabídku aktuálních kurzů najdete ZDE
Svou práci jsem v posledních letech zaměřila na práce se ženami, kterým se věnuji při workshopech, individuálních hubnoucích programech v Praze, ale i na dálku.Vaše stravovací návyky vám pomohu upravit právě ZDE
Komentáře