Cuketa plněná pohankovo-sýrovou směsí

Cukety jsou u nás běžně k dostání již celý rok, ale jakmile udeří červenec, bývá jich taková záplava, že pokud máte zahrádku, nejspíš přemýšlíte co ještě s nimi. Vidím to v příspěvcích různých diskuzí, kde se často objevuje dotaz, co ještě vařit s cuketami. Musím říct, že valná většina odpovědí na takovou sháňku po receptu je osmažit je ve všelijakých podobách. Jednou za čas proč ne, já rozhodně nepatřím k těm, co něco zcela zakazují, zdravá strava je především o pestrosti, sezónnosti, čerstvosti a dobrém pocitu z jídla, ale při velké úrodě do sebe ládovat cukety osmažené na xy způsobů se snad přejí každému. Zdravé jídlo je především pestré a pro mě nemá žádnou nálepku, která by ho musela škatulkovat jako raw, vegan, bez lepku, paleo, low carb atd atd. Využívám od každého trochu přesně tak, aby si tělo vzalo to, co právě potřebuje. A také každý speciální výživový směr není pro každého a některý zase jednomu sedne naprosto přesně a je to v pořádku.

A proto jsem pro vás připravila jednu z ochutnávek mé vznikající kuchařky – plněné cukety a to navíc v bezmasé podobě a ještě s pohankou, která v českých jídelníčcích tolik chybí. Je to recept, který je svěží, lehký, hodí se i na horké letní dny a krásně voní díky koriandru. Tak račte ochutnat jeden z receptů, které připravuji do své bezmasé kuchařky z Mámina kastrůlku.

Dobrá zpráva je, že i v této podobě chutná pohanka v receptu i těm, kteří ji jinak nemusí, protože díky použitému koření, bylinkám a sýru se její pro někoho příliš výrazné aroma utlumí, tak vzhůru do toho a nebojte se pohanku do svého jídelníčku zařadit. Jedna to váš cévní systém díky vysokému obsahu rutinu více než uvítá a pokud trpíte pocitem těžkých nohou nebo křečovými žilami ještě více, rozhodně se pohanku naučte do svého jídelníčku zařazovat co nejčastěji, je to přírodní medicína.

Cukety plněné pohankovo-sýrovou směsí s bylinkami

Kuchařka, na které nyní pracuji velmi pečlivě a každý z receptů si sama vymýšlím, vařím i fotím – i když ne dokonale, protože všechny ty clony apod jsou pořád pro mě španělskou vesnicí, ale dělám to srdcem a tak nejlépe jak právě teď dokážu.

Bude to kuchařka bezmasých receptů a bude přesně taková, že podle ní dokáže vařit naprostý začátečník i mnohaletý kuchař nebo hospodyňka, co už roky stojí u plotny, ale hledají změnu. Změnu, která na stůl přinese mnohem více zeleniny, zařadí zapomínané suroviny, které používali naši předkové i suroviny, které k nám přicestovaly z jiných zemí a díky nimž se nám na talíře mohou dostat skvělá jídla bez masa.

A bez masa proto, že i když nejsem vegetarián, bezmasé vaření mě baví mnohem více, protože je to větší výzva docílit bezmasého jídla plného všechdůležitých živin, plné chuti a hlavně na českých talířích dobrá bezmasá jídla prostě chybí. Zejména jakmile člověk vyjede “do terénu” a potřebuje se najíst někde v restauraci a nevystačí si z vlastními zásobami, je to stále bída a chutné bezmasé jídlo, které není smažený sýr nebo ovocné knedlíky, aby člověk na jídelním lístku hledal mikroskopem… Ale bude lépe, věřím tomu a nejprve je zapotřebí naučit běžného českého strávníka taková jídla baštit, aby je poté vyhledával v restauracích a nebál se jich. Takže jsem si stanovila pro sebe takovou výzvu a jdu do toho. Jídla z Mámina kastrůlku vás to prostě naučí, protože nejen vypadají lákavě, ale hlavně mají šmrnc a letošní léto vaření z mého kastrůlku testují i dobrovolnice z našeho místního mateřského centra a šmakuje jim a to mě moc těší a jsem si jistá, že šmakovat bude i vám.

A teď už recept na plněné cukety.

Pro 4 osoby si nachystejte:

2 cukety (já jsem použila malé soudkovité, ale můžete použít i ty štíhlé, raději menší)

100 g pohankové lámanky

100 g eidamu

malý kousek parmazánu

1 menší cibuli

2 stroužky česneku

lžičku soli

lžičku až dvě koření Čubrica od Grešíka

snítku čerstvého koriandru n(pokud nemáte, nebo vám nevoní, použijte petrželku)

2 – 3 mrkve

1 vejce

 

Pohankovou lámanku řádně propláchněte v sítku, poté ji spolu se sítkem postavte na hrnec nebo misku, spařte ji vroucí vodou tak, aby byla ponořená a nechte odstát 10 – 15 min.

Mezitím si očistěte mrkev, nastrouhejte nahrubo, cibuli a česnek nasekejte najemno a nastrouhejte si sýr. Odstátou pohanku překlopte do mísy a pokud vám zbyla voda, ve které stála, zatím ji nevylévejte (pokud byste měli směs příliš hutnou, použijeme tuto vodu).

V míse pohanku osolte, přidejte koření, sýr, cibuli, mrkev najemno nasekaný česnek a koriandr, promíchejte spolu a přidejte vejce a ještě jednou promíchejte.

Pokud by směs byla příliš tuhá, po lžících přidejte trochu namáčecí vody tak, abyste měli směs vláčnou tak, jak ji vidíte na fotce výše.

Plněné cukety pohankovo-sýrovou směsí s bylinkami

Naplněné cukety vyskládejte do pekáčku na pečící papír, zaklopte je, ať se hned nespálí zvrchu a dejte péct na 45 min na 220 st. při režimu horký vzduch. Na závěr odkryjte na 5 – 10 min a nechte dopéct krustičku tak, jak máte rádi. Jako přílohu využijte nové brambory ve slupce, hodí se k plněným cuketám úplně nejlépe.

Nechte si šmakovat a věřte, že když svůj jídelníček odhlečíte a budete o něm více přemýšlet co a kdy do něj zařadit, nejen že vám to vaše tělo s láskou vrátí, ale ušetříte také nějakou tu “kačku” a to určitě není také k zahození.

V plánování jídelníčku tkví úspěch změny ve stravování a také dlouhodobá výdrž.

Svou vášeň k jídlu nechávám hořet v kuchyni. Jsem nadšená kuchtička s druhým domovem u plotny a ukážu vám, jak můžete s láskou krmit sebe i svou rodinu.
Můj příběh jak jsem se ze závislačky na cukru stala nadšenou kuchtičkou i výživovou poradkyní najdete zde Můj příběh>>
Jsem autorkou několika úspěšných ebooků včetně pohádky o cukru pro děti a tištěné knížky pro děti s úkoly a taháky, jak na zdravé stravování hravě. Mojí tvorbu najdete ZDE>>
Pořádám veřejné, ale i soukromé kurzy vaření pro začínající kuchtičky i kuchtíky, ale také pro ty, kteří by rádi změnili způsob svého stravování a hledají inspiraci i rady odborníka. Nabídku aktuálních kurzů najdete ZDE
Svou práci jsem v posledních letech zaměřila na práce se ženami, kterým se věnuji při workshopech, individuálních hubnoucích programech v Praze, ale i na dálku.Vaše stravovací návyky vám pomohu upravit právě ZDE
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.