Hurá, blíží se sezóna chřestu, těším se na ni už tak 10 měsíců 🙂 . Je to lahoda a asi abychom nebyli tak zmlsaní, dává nám ho příroda jen velmi omezenou dobu.
Pamatuji si, kdy jsem jedla chřest poprvé, bylo to před mnoha lety v restauraci v Konstanzi, kde chřest pokrývá v tuto jarní dobu kdejaké políčko. Byla to božská mana a moc jsem si divila, proč se běžně nepěstuje a neprodává v našich končinách. Od té doby uplynulo hodně let a již i u nás uvidíte typická pole s přikrytými kopečky. SLÁVA!!!
Chřest je lepší než kdejaká tabletka
A čím je chřest kromě chuti tak jedinečný? Vším :-), ne teď vážně, kromě toho, že se jedná o nízkokalorickou potravinu, která je bohatá na kyselinu listovou – těhulky, utíkejte na nákup, prospějete tak sobě i vašemu miminku, tak je to potravina s vysokým obsahem antioxidantů.
Antioxidanty? Zní to složitě, ale jednoduše si je můžeme popsat tak, že jsou to látky, které chrání vaše tělo před škodlivými vlivy jako špatné životní prostředí, stres… A chrání nás také před některou ze srdečně-cévních chorob i před různými typy karcinomů.
To zdaleka ale není jediná přednost chřestu, chřest obsahuje vysoké dávky folátů a ty jsou zodpovědné za stav našeho nervového systému. U těch, co onemocněli Alzheimerovou chorobou bylo zjištěno, že mají folátů velmi nízkou hladinu, někdy až nulovou, proto předcházejme těmto onemocněním a smlsněte si na chřestu! Trpíte dnou nebo se vyskytla ve vaší rodině? Pak i pro vás bude chřest pomocníkem, má výborné močopudné účinky a rozpouští kyselinu močovou, která právě dnu způsobuje. Prostě chřest do zdravého i redukčního jídelníčku patří.
Před vařením chřestu je důležité vědět, že:
– Chřest vám dlouho nevydrží, zpracujte jej co nejdříve po nákupu
– Pokud chřest vaříte, doporučuji ho po opláchnutí a sloupnutí vrchní slupky svázat (pozor, ne modrým provázkem jak znáte od Bridget Jones 🙂 ) a dejte jej hlavičkami vzhůru a tyto neponořujte, aby se vám nerozvařil
– Bílý chřest vařte 7 – 9 minut, zelený bude rychleji, cca za 3 – 5 minut
– Chřest můžete využít do polévek, salátů, k masu, samotný připravený na páře s lahodným bylinkovým přelivem, nebo třeba s opraženými kešu ořechy
Co takhle pečený chřest s trochou parmezánu, nebo lahodné telecí/hovězí steaky s vařeným chřestem, rizoto s chřestem….
Na oleji zpěněná cibulka, přidána Hraška na zahušťování a po orestování přidán bílý chřest, malý kousek mrkve a petržele, trocha sušené polévkové zeleniny z vlastní produkce, voda, sůl a vaříme.
Jakmile je zelenina měkká, rozmixovala jsem dohladka na krémovou konzistenci, přidala sladké kari a nechala ještě krátce provařit. Hotovo, už může přijít jen Mark Darcy <3 🙂
Fantazii se meze nekladou, tak hurá na nákup!