Jahody, sladké to pokušení a dobrota. Celý život toužím se jich jednou přejíst tak až prasknu :-). Ještě se mi to ale nepodařilo, zbožňuji je tak moc, že kupovanými se přejíst nelze, to bychom jak se říká přišli na buben :-). Vloni jsem si jich pár i pěstovala, ale armáda slimáků a molic mě o mou laskominu záludně připravovala naprosto nelítostně.
Proto se každoročně vydávám na samosběr jahod a když vidím ten dlouuuuhatááánský řádek před sebou, srdce mi plesá, že si můžu natrhat kolik chci. Za mě jsou jahody rozhodně nejlepší druh ovoce, kdyby existovala jahodová planeta, hned se stěhuju. Zatím jsem ji neobjevila, tak využívám alespoň sezóny jahod a svačím je na střídačku s dalšími druhy mých oblíbených svačin.
Jahoda je bohatým zdrojem vitaminu C, obsahuje ho takové množství jako citrusové plody z dalekých krajin a podporuje tak naši imunitu. Mimo vitamin C jsou ale jahody bohaté na vitaminy A, B, E a ty zapříčiňují výbornou ochranu před nádorovými onemocněními, vitamin A také chrání náš zrak, což v dnešní době dívání se dlouhé hodiny do počítače, telefonu jistě není k zahození a navíc vám jahody vytvoří krásnou růž na tváři 🙂
Jahoda obsahuje také kyselinu listovou, tolik potřebnou pro vývoj plodu v těhotenství, dále mangan a společně podporují tvorbu krve, dodávají výživu mozku a nervové soustavě.
A víte proč se dává jahoda k sektu? Ano, hezky to vypadá, ale má to i své opodstatnění, s alkoholem se ztrácí zábrany a jahoda napomáhá stimulovat a udržet sexuální apetit.
Myslím, že těch důvodů, proč si jahody dát je hodně, tak neváhejte, bohužel ty opravdu dobré jsou jen krátce.
A jak si jahody dát? Za mě osobně jsou nejlepší jahody s jahodami :-). Ale můžete být i kreativnější, udělat si mix různých druhů ovoce a udělat si krásný ovocný salát k snídani nebo dopolední svačině a velmi ráda mám i rozmixované jahody s podmáslím nebo jahody s bílým jogurtem, takovéto laskominky ode mě mají i klienti s redukčními jídelníčky a můžete mít i vy, ani při redukci ovoce neškrtáme, jen ho zařadíme co správné části dne.
Pak nikdy nepohrnu jahodovým domácím nanukem a zbožňuju jahodové knedlíky, oblíbila jsem si i tyhle v bezlepkové verzi . Nápadů co s jahodami je opravdu hodně a ráda si schovávám i zásobu v mrazáku na zimu, kdy se hodí na koláč, do jogurtu ke svačině, u kterých nápadů není nikdy dost .
Tak jahody nepropásněte a třeba si se mnou udělejte jeden jahodový den, to je můj sen, ládovat se jima jednou za rok od rána do večera :-).