Přemýšlím o tom, co jím, nenakupuji zbrkle a to, co mi cvrnkne o nos. Vařím si chutná a zdravá domácí jídla, i si pochutnám v restauraci, když je nějaká příležitost….
Připadá vám to jako sci-fi, nebo že se vám to jen zdá? Protože jediné, co vaše lednice pravidelně nabízí je kelímek jogurtu a sklenice kyselých okurek a ve špajzu jsou těstoviny, kečup a rýže? Protože se vám prostě nedaří držet nějaký systém v nakupování, vaření a tom co jíte?
Že nemáte čas vařit?
A že kdysi to bylo jiné, lidé měli více času a dnes už vaří jen babičky a pár maminek na mateřské dovolené… Můžete i vy, fakt.
I když podnikáte, tvoříte, pracujete, nemusí to tak být. Je jedno, zda si doplníte dosavadní omluvenku typu „nemám čas / nevím co vařit / neumím vařit / nemám čas na nákupy“… Dám vám tip, jak zahodit omluvenky do koše, otevřít se novým návykům a odměnit vaše tělo řádem.
Ať jste podnikatel, maminka na mateřské, nebo zaměstnanec, potřebujete nějaký plán, a s domácností a s vařením je to stejné, potřebujete plán! Staňte se manažerem své domácnosti a budete efektivní nejen v práci. Za tento manažerský post sice nezískáte ani plat, ani žádný podíl ve firmě, ale získáte mnohem víc, dodáte svému tělu potřebnou výživu, BUDETE MÍT VÍCE ENERGIE NEJEN PRO VAŠE PODNIKÁNÍ, ALE I RODINU, a to není málo.
Pracujete z domova? Pak vězte, že pauza na vaření vám kromě dobrého a kvalitního jídla přinese i odreagování a s tím přicházející nové nápady, kterých není nikdy dost. Vracíte se domů až večer? Pak si vybudujte návyk chystat svůj oběd na druhý den během přípravy rychlé večeře, kolegové v práci vám pak budou závidět vaše pestré krásné obědy v krabičkách 🙂
Teorie je hezká, ale VY chcete výsledky, takže ta vám nestačí, jděte do akce stejně tak, jak pracujete, podnikáte, tvoříte. Výmluvy nechte na druhém břehu :-). Já sama často pracuji z domova, tvořím výživové plány pro klienty, píši články na blog, vařím a fotím jídla, aby posloužily jako inspirace dalším. Proto jsem si velmi dobře vědoma, že pracovat z domova s sebou nese jednu riskantní záležitost :-), a to sebedisciplínu.
Ať už je to v té pracovní úrovni – také se vám někdy nechce a prostě jen probrouzdáte čas na internetu nebo jinak prokrastinujete? Nebo naopak nevíte kdy skončit, protože práce a/nebo nápadů je hodně a vy jdete spát dlouho po půlnoci? Nebo je to v oblasti užívání si vlastního času, zdraví a rodiny. Oboje vyžaduje harmonické skloubení jednoho s druhým a není to vždy jednoduché.
Vím, o čem mluvím, jsem máma a tak chci dát svému dítěti svůj čas, dokud o něj stojí a to vyžaduje dobrou organizaci času. A ujede to někdy i mně, nejsem svatá, ale v 90% času se snažím sekat dobrotu. Poučení pro mě přišlo v době, kdy jsem to s prací pěkně přehnala, nechala se jí pohltit a pár týdnů se odbývala v jídle, odpočinku a všem, po čem bych mohla regenerovat. Pracovala jsem celé dny, dlouho do noci a moje únava stoupala nejen s počtem téměř probdělých nocí, ale také s tím, že jsem své tělo odbývala a nedávala mu kvalitní stravu, když jí potřebovalo.
Strmě vám klesá hladina cukru v krvi, jste unavení, klesá vaše koncentrace, jste roztěkaní, nevrlí a….přichází chutě na sladké. Protože jste v tu dobu již „prošvihli“ čas, kdy jste měli tělo nasytit kvalitní stravou, řinčí budíky ve vašem těle – pomóóóc, chybí mi cukr!!!! Jenže on ve skutečnosti nechybí cukr jako takový, představte si ho klidně jako cukr Krystal :-), ale chybí kvalitní sacharidy ze stravy. Když už je nejhůř a tělo takto volá o pomoc, projeví se to jako nutkavá potřeba dát si něco sladkého, nějakou tu čokoládku, sušenku nebo dortík. Je to rychlá injekce cukru, která v tu chvíli pomůže, ale není to na dlouho, tělu stále chybí dodané kvalitní živiny a pracovní výkon je po čase opět mizerný….A s mizerným pracovním výkonem klesá výkonost i radost z práce…
Co opravdu nechci, je cítit se jako , kovářova kobyla. Znám xy výživových poradců, kteří mají desítky kil nadváhy, nebo se živí téměř výhradně prefabrikovanými potravinami, vařit neumí a doma si nanejvýš udělají salát. A tohle se mi nelíbí a není to moje cesta. Já jídlo miluju, jídlo je moje vášeň, ale nenechávám si jí řidit život.
Udělala jsem si tedy jasný plán, co chci který den stihnout a co uvařím sobě a své rodině. Zase jsem skládala své dílky puzzle a bylo mi hned lépe, po těle i po duchu a práce mi šla hned lépe a také se nechci vrátit do dob své závislosti na cukru na mateřské, brrr.
Cukrový závislák už vážně být nechci a protože jsem dneska už jinde, dávám do rukou dalším rodičům návod na to, jak z jejich dítka udělat malého informovaného strávníka, který ví co a proč má baštit.
Akce žádá plán, jak jsem již psala a já vám dám několik tipů jak na to
Nejvíce špatných stereotypů vzniká právě, když nemáte žádný plán. Pak se přistihnete při tom, že točíte starých dobrých pět jídel typu špagety s červenou omáčkou, řízek s bramborovou kaší, šunkofleky… nebo cestou z práce kupujete hotovou pizzu. Tak tudy ne, vaše stereotypy budou hravé, kreativní, jakobyste skládali puzzle nebo hráli domino 🙂
Než si začneme hrát, udělejte si sondu do svědomí, jak máte svůj jídelníček pod kontrolou. Odpovězte si na následující otázky:
Pokud se nápadně často ve vašich odpovědích vyskytuje NE, přišel čas rozdat karty 🙂 Dám vám jednoduchý návod, díky němuž si snadno naplánujete jídelníček a který učím své klienty ve své poradně. Je to jednoduché, vytvoříte si systém a máte nad chaosem a prázdnou lednicí vyhráno!
Platí to i v dospělosti, tak si pojďte složit puzzle, které vás naučí jíst zdravě a pestře. Bude to jednoduché, představte si, že plánování vašeho jídelníčku a tedy i vaření bude jako skládání puzzle. V každém týdnu by se mělo objevit co nejvíce druhů surovin tak, aby jídelníček byl skutečně pestrý. Každá z těchto surovin, je jeden dílek puzzle a přitom neplatí, že do sebe pasují jen vybrané kousky, ale správný tvar lze vytvořit z libovolných dílků.
To je to jednoduché, co? Neumíte si to v praxi představit? Podívejte se na obrázek s puzzle, každá z ingrediencí je jeden dílek.
Váš týdenní jídelníček by měl obsahovat co nejvíce kombinací surovin, proto když v jednom týdnu „složíte“ skládačku z kuskusu, krůtího masa, pórku a rajčat, další týden ke kuskusu přiřadíte jinou kombinaci, například tempeh a brokolici.
A v čem je ten stereotyp? Zafixujte si některé z ingrediencí pro své plánování na konkrétní den a „jen“ k němu přidávejte pokaždé jiný dílek, takto bude váš jídelníček pestrý, vy se stanete mistrem v přípravě pestrých, chutných a zdravých jídel a budete si to užívat, protože hraní je fajn v každém věku 🙂
Tento způsob plánování se osvědčil nejen mně, ale učím jej i své klienty a hodí se jak pro plánování tzv. racionálního jídelníčku, tedy když neřešíte žádný zdravotní ani váhový problém, ale hodí se i při redukci váhy, kdy je potřeba naučit se změnit své návyky a na pevných základech vybudovat nové. Detailně s vámi mohu projít proč a jak plánovat jídelníček v návodu, který jsem nachystala pro každého, kdo se chce naučit z čeho skládat svůj jídelníček, co jíst a také kdy. Plánování jídelníčku a tedy přehled o tom, co jím, je totiž naprostý základ zdravého stravování.
Potřebujete se odpíchnout od úplných základů a vědět jak přistoupit ke změně vašich stravovacích návyků? Pak si přečtěte můj ebook zdarma zde >>>
Dnes mají mé dílky puzzle na sobě napsáno kukuřičný kuskus, červená řepa, bylinky, olivový olej a syrovátkový sýr, tak já půjdu pomalu vařit, hezký den :-).