Podzim na talíři

Podzim, často je sychravo, vlhko a my přicházíme domů zkřehlí a chceme se schoulit někde do tepla.

 

autumn_scene2

Jak bychom se v tomto období měli stravovat?

Měli bychom být v souladu s přírodou, využívat tedy zejména plodiny, které jsou pro toto období typické a které náš žaludek pohladí teplem, dodají potřebné živiny a ne jen prázdnou energii.

Nezapomeňte tedy do svých podzimních jídelníčků zařadit tyto plodiny:

  • Kapusta
  • Zelí hlávkové i kysané
  • Kořenová zelenina
  • Lilek
  • Cuketa
  • Dýně
  • Květák
  • Brokolice
  • Česnek
  • Cibule
  • Brambory
  • Batáty

01225

Vhodně je doplňujte kvalitními obilovinami a pseudo-obilovanimi, tedy jáhly, pohankou, bulgurem, ječnými kroupami, neloupanou rýží, quinou, kvalitním kváskovým žitným chlebem nebo luštěninami.

Všechny tyto plodiny můžete využít jak do polévek, které vás příjemně zahřejí a ve vašich jídelníčcích zaujmou místo plnohodnotné večeře, tak je využijte ve formě nákypů, dušené i zapečené, do pomazánek.

Nezapomeňte, že přidáním zeleniny ke každému jídlu zvýšíte tzv. denzitu potravin, což jednoduše znamená, že vaší stravy na talíři je více co do množství, vy zkonzumujete více vitaminů, minerálních látek a vlákniny a to s nižší energetickou hodnotou.

Takováto strava pak napomáhá tomu, aby si tělo nevytvářelo zbytečné tukové zásoby a když už na těle jsou, pomáhá přebytečné tuky spolu s dalším nastavením jídelníčku tuky redukovat a váhu snížit.

A co snídat a svačit?

 

DSCN7046 (3)

 

Pro chladné období více než kdy jindy je vhodná ke snídani teplá obilninová kaše s ovocem, ořechy, nebo semínky. Ranní kaše spolu s teplým nápojem vás ráno příjemně zahřeje, lépe se vám jde do sychravého počasí a tím, že jste po ránu neposnídali studený jogurt se i během dne tělo cítí lépe a nebudete cítit potřebu někde něco uzobávat.

Nejste na sladké snídaně? Pak zařaďte kvalitní kváskový žitný chléb se sýrem, doplňte ovocem, bylinkovým čajem a začnete tak příjemný podzimní den. Snažte se ráno nesnídat ledové potraviny, bylo by vám celý den chladno a nevěděli byste co dřív kde “zbodnout”, aby vaše tělo mělo pocit, že se konečně zahřálo.

A svačiny? Nebojte se využívat pestřejší sortiment, snažte se vymanit ze stereotypu jogurt, jablko, chleba se sýrem. Na výběr máte z mnoha variant, od tekutých svačin do každé kabelky i aktovky, po různé domácí pomazánky i s využitím luštěnin. Dodáte jimi nejen potřebnou energii, ale také mnoho živin pro podporu imunity stavby kostí i krásu vlasů a nehtů. Co jsem třeba dnes svačila já? Voňavý a křupavý podzimní “koláček” bez lepku a laktózy s trochou bílého jogurtu, jablko a mandle. Zdá se vám toho hodně? Však jo, dopolední svačina si žádá svou dávku energie a zdravý životní styl se vůbec nemusí rovnat asketizmu :-).

Mějte se hezky, barevně, podzimně

Štěpánka

Hezké podzimní dny (1)

Svou vášeň k jídlu nechávám hořet v kuchyni. Jsem nadšená kuchtička s druhým domovem u plotny a ukážu vám, jak můžete s láskou krmit sebe i svou rodinu.
Můj příběh jak jsem se ze závislačky na cukru stala nadšenou kuchtičkou i výživovou poradkyní najdete zde Můj příběh>>
Jsem autorkou několika úspěšných ebooků včetně pohádky o cukru pro děti a tištěné knížky pro děti s úkoly a taháky, jak na zdravé stravování hravě. Mojí tvorbu najdete ZDE>>
Pořádám veřejné, ale i soukromé kurzy vaření pro začínající kuchtičky i kuchtíky, ale také pro ty, kteří by rádi změnili způsob svého stravování a hledají inspiraci i rady odborníka. Nabídku aktuálních kurzů najdete ZDE
Svou práci jsem v posledních letech zaměřila na práce se ženami, kterým se věnuji při workshopech, individuálních hubnoucích programech v Praze, ale i na dálku.Vaše stravovací návyky vám pomohu upravit právě ZDE
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.