Podzimní polévka z dýně s paprikami a čočkou

Podzim je čas, kdy je sychravo a chodíme domů trochu prokřehlí a něco teplého do žaludku potěší. A potěší o to víc, když takové jídlo i zasytí a dodá tělu potřebné živiny.

Podzim a zima je období, kdy teplá jídla v našem jídelníčku jsou ještě více důležitá a studené saláty by měla vystřídat výživná polévka nebo pečená zelenina a namísto ranního studeného jogurtu z lednice raději teplá ovesná kaše. Přivést teplo dovnitř těla je důležité, protože pak jednak nemáme potřebu se neustále něčím dojídat a pak konzumací teplého jídla také podporujeme dráhu sleziny, laicky řečeno takový rozdělovač energie.

Pokud chcete ubrat na váze, je samozřejmě zapotřebí přidat na výdeji energie, tedy na sportu, ale i skladba jídelníčku vycházející z ročního období má velký efekt. Při konzumaci tzv. ochlazujících potravin totiž tělo nedokáže efektivně spalovat tuky.

Dýňová polévka s kapií a čočkou

Jestli se chcete ke štíhlosti projíst, tak se saláty to přes zimu nepůjde. Při zvolení vyhovující zimní stravy se tělo nejen zahřeje, ale také nebude mít takovou touhu po sacharidech, tedy po čokoládkách, dortíčcích, nebo bílých rohlících. Pokud bude vaše zimní strava založená na chladných pokrmech, může být sice méně kaloricky tak akorát, ale tělo si po ní stejně začne ukládat tuky, potřebuje se přeci obalit proti chladu.

Nevíte jak zařadit vhodné suroviny do svého jídelníčku? Zařaďte co nejvíce těch, co jsme v nedávné době sklidili a projdou dalším tepelným zpracováním. Velmi vhodná jsou jídla obsahující kvalitní celozrnné obiloviny, luštěniny, zelenina v tepelně upravené podobě a nezapomínáme ani na semínka, ořechy a kvalitní rostlinné tuky.

Přemýšlíte jak do svého jídelníčku zařadit skutečně hodnotné potraviny, které se navíc hodí k danému ročnímu období? Jak mít to, co jíte pod kontrolou?

Pak vám řeknu, že k tomu se vám hodí mít po ruce tahák. Protože díky taháku se nejvíce naučíte. A když ho budete po nějaký čas používat stále dokola, zaryjí se vám nové návyky pod kůži tak, že už v tom pofrčíte automaticky. Abyste se naučili měnit to, co si dáváte na svůj talíř a mělo to efekt na vaše zdraví i energii, potřebujete o svém jídelníčku přemýšlet a skutečně jej plánovat.

Jídelníček bez řádného plánování není dostatečně pestrý, v dennodenním stereotypy jedete ve stále stejných surovinách, nebo už z krize při vymýšlení co vařit do svého jídelníčku lupnete nutričně prázdné jídlo jen aby něco bylo, třeba taková pizza k večeři…

V plánování jídelníčku tkví úspěch skutečně pestrého stravování, přísunu energie a skvělé fyzické kondice

A právě proto vám pro podzimní a zimní období přináším tento recept na skvělou polévku s dýní, čočkou a paprikami. Prohřeje tělo do posledního kousku už svou krásnou podzimní barvou, dodá potřebné množství vlákniny a díky přidané čočce i bílkovin.

Na podzimní zahřívací polévku budete potřebovat:

1 menší dýni Hokkaidó
2 kapie
1 hrst od každé barvy čočky (žlutá, červená a černá)
1 polévkovou lžíci lahůdkového droždí
1 polévkové lžíce Maďarského koření od Grešíka
2 polévkové lžíce sušené zeleniny (Pokud máte domácí, využijte tu, ale můžete i koupit namísto bujónových kostek. Sušená zelenina je plná vůně a chuti a podpoří chuť dalších surovin).
1/2 sklenice jemného Ajvaru, cca 175 g
lžička soli

Dýni opláchněte a nezbavenou slupky nakrájejte na menší kousky tak, aby se vám dobře vešla do kastrůlku. Při krájení zbavte dýni semínek a kousky vložte do kastrólu spolu s nakrájenými kapiemi,se sušenou zeleninou, osolte a zalijte studenou vodou a přiveďte k varu. Poté stáhněte teplotu a vařte 30 -40 min na mírném plamenit. Ve vedlejším hrnci si doměkka uvařte všechny tři druhy čočky.

I když se všechny tyto tři druhy čočky vaří rychle, doporučuji je i tak předem namočit alespoň na dvě hodiny a vařit v čisté vodě. Zlepší se tak stravitelnost luštěnin a zbavíte je tzv. antinutrientů, tedy látek, které naopak ubírají z těla pro nás nutričně hodnotné látky.

Polévka vhodná pro podzimní a zimní jídelníček

Čočku vařte cca 25 min. Červená i žlutá čočka se vám za tuto dobu spíš trochu rozvaří, ale vůbec to nevadí, poslouží vám jak skvělá forma zahuštění polévky. Uvařenou čočku nechte okapat v sítku a vložíte do připravené polévky.

Jakmile je dýně měkká a po cca 30 min z ní je i dobrý vývar, rozmixujte ji i s kapiemi dohladka. Do základu přidejte lahůdkové droždí, ajvar a maďarské koření, řádně promíchejte, přidejte čočku,opět promíchejte a vařte spolu 5 – 10 minut,aby se chutě hezky propojily. Pokud máte rádi čerstvý koriandr, nasekejte ho do polévky, nebo můžete přidat nasekanou hladkolistou petržel.

potraviny vhodné pro podzimní a zimní jídelníček

Takováto polévka vám velmi vhodně poslouží jako oběd, nebo i jako večeře a kombinace paprik a dýně je opravdu velmi chutná a stojí za vyzkoušení stejně jako výměna sortimentu toho, co jíme na podzim, v zimě a co v teplém ročním období.

Pokud chcete podpořit svou imunitu, stojí za to připravovat si na podzim i domácí kvašenou zeleninu, tzv. pickles a ženy ocení ve svých cyklických fázích a proti únavě organizmu také zařazení potravin podporujících krvetvorbu.

Příroda je totiž moudrá a velmi nám napovídá co jíst už vzezřením potravin, třeba taková červená řepa je pro podzimní období a krvetvorbu více než vhodná.

Tak se pusťte do změn na svém talíři a vaše tělo vás za to brzy odmění.

Svou vášeň k jídlu nechávám hořet v kuchyni. Jsem nadšená kuchtička s druhým domovem u plotny a ukážu vám, jak můžete s láskou krmit sebe i svou rodinu.
Můj příběh jak jsem se ze závislačky na cukru stala nadšenou kuchtičkou i výživovou poradkyní najdete zde Můj příběh>>
Jsem autorkou několika úspěšných ebooků včetně pohádky o cukru pro děti a tištěné knížky pro děti s úkoly a taháky, jak na zdravé stravování hravě. Mojí tvorbu najdete ZDE>>
Pořádám veřejné, ale i soukromé kurzy vaření pro začínající kuchtičky i kuchtíky, ale také pro ty, kteří by rádi změnili způsob svého stravování a hledají inspiraci i rady odborníka. Nabídku aktuálních kurzů najdete ZDE
Svou práci jsem v posledních letech zaměřila na práce se ženami, kterým se věnuji při workshopech, individuálních hubnoucích programech v Praze, ale i na dálku.Vaše stravovací návyky vám pomohu upravit právě ZDE
Komentáře
  1. ines napsal:

    Wow, super clanok, prajem vela stastia 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.