Svačina není žádná sůša, brambůrky nebo dortík a samotné jablko také nestačí. Tak co je správná svačina a proč?
Správně zvolená svačina vám totiž udělá velkou službu, zamezí prudkému kolísání cukru v krvi a možnému odpolednímu útoku na cukrárnu, pomůže vám doplnit všechny potřebné živiny mezi hlavními jídly, tedy mezi snídaní a obědem, a obědem a večeří.
Není to žádné velké jídlo a přesto má své zákonitosti. Potřebujeme doplnit kvalitní cukry, aby to nám i dětem myslelo, doplnit i zdravé tuky a v neposlední řadě i bílkoviny. Děti obzvlášť, protože jejich organizmus roste, vyvíjí se a bílkoviny jsou základním kamenem každé buňky v těle. Bílkoviny jsou tedy potřebné pro vývoj i regeneraci svalů, kůže, ale i vlasů… Naše tělo tedy potřebuje pro správný chod kvalitní výživu a je zapotřebí dbát na pestrou a vyváženou stravu.
Správná svačina by měla VŽDY zahrnovat porci ovoce nebo zeleniny a aby to nebyla hladovka, tak i malou porci komplexních sacharidů, tedy například celozrnný žitný chléb, ovesné vločky nebo pohankové krekry… A aby nepřišel brzo hlad, neměli byste zapomenout právě na bílkovinu.
Jakou zvolit bílkovinu? Výběr je široký, můžete sáhnout po kefíru, tvrdém sýru, nebo být kreativnější a udělat si různé druhy pomazánek. Surovin vhodných k tvoření pomazánek je spousta, já střídám různé tvarohové a také třeba luštěninové. Možností je opravdu nespočet a vy si můžete vybrat třeba 5 nejoblíbenějších a ty stále točit dokola, nebo načerpáte další inspiraci k tvorbě zdravých, chutných a pestrých svačin.
Jak vyzrát na to, aby svačina a nejen ta byla pestrá? Abyste právě netočili ty staré známé dokola? Kouzlo tkví v plánování. Plánování je pro pestrý jídelníček alfou a omegou a vůbec to není tak, že jím trávíte kus mládí. Stačí tužka, kalendář a jedu. A třeba právě u těch svačin vymyslíte 20 druhů, to máte celý jeden školní měsíc, fíhá, to jich najednou je, co? Pak se vám nebudou stále točit dokola a když budete mít ráno sladkou snídani, zvolíte svačinu tak, aby ta už sladká nebyla a obsahovala více bílkovin a obráceně. Prostě máte přehled a víte co jíte vy, i vyše děti.
30 svačinových tipů jsem pak zabalila do kuchařky Svačíme s dětmi, která už šustí i na papíře 🙂 a další navíc jsou pak v členské uzavřené skupině na facebooku.
a ráda si dám i něco na zub, ale pečlivě vybírám suroviny, ze kterých své domácí výtvory připravuju. Z velké části se snažím o alternativní způsoby slazení, ve velkém „pašuju“ do sladkého pečení i ovoce a standardní hladkou nebo polohrubou pšeničnou mouku měním za mouky s daleko lepšími nutričními hodnotami. A nedělám to jen kvůli „tajli“, jak by se mohlo zdát, věřím, že to CO JÍME, VÝZNAMNĚ OVLIVŇUJE KVALITU NAŠEHO ŽIVOTA. A protože chci, aby kvalita života byla vysoká, vybírám si i suroviny s vysokou kvalitou 🙂. Samozřejmostí je pro mě pak svačina s láskou a péčí připravená a to jak pro děti, tak dospělé, protože jídlo připravujeme s určitou náladou, rozpoložením a energie do něj vložená pak putuje dál.
Není nutné zcela vyloučit sacharidy, ale jejich zastoupení ve stravě by se mělo oproti dosavadnímu přijímanému množství snížit. Tukům se rozhodně vyhýbat nemusíte, ale neměli byste je rozhodně konzumovat v podobě tučných majonézových salátů, bůčku, nebo v přepálených brambůrcích.
Dejte si raději malou hrstičku semínek nebo ořechů, doplníte tak potřebnou energii i zdraví prospěšné nenasycené mastné kyseliny a pomůžete tak snížení vaší nadváhy.