Kalendářně léto sice ještě není, ale pro mě začíná, jakmile začne být sluníčko a dobré čerstvé ovoce, takže já už jsem napřed a užívám léta. Užívejte také, dám vám k němu recepty na tři Štěpánčiny dobroty ze surovin, které budete mít v následujících několika měsících velmi dobře dostupné.
Využijete zejména cuketu a mrkev. Jestli bude pršet tak, jako doteď, bude jich habakuk, tak je dobré vědět co s nimi. A víte, že cuketu využívám i do polévky? Přesně tento recept vznikl jak se říká jako z nouze ctnost, byly takové přebytky cuket, že už jsem nevěděla co s nimi, tak jsem si vyrobila cuketovou polévku a je také super. Recept na ni najdete v receptech mezi dalšími polévkami.
Často se na lilek zapomíná a spousta lidí ani neví co s ním, tak si vytvořte tyto lahodné lilkové lodičky a uvidíte, že mu přijdete na chuť a do svého běžného stravování tak zařadíte pestřejší sortiment.
Kdo by neznal ovocné knedlíky… většinou je máme spojené s dětstvím, létem a dobrotami od maminky nebo babičky. Dřív se většinou v domácnostech dělaly jen kynuté knedlíky a to z jednoho prostého důvodu. Z mála uděláte hodně a je to levné. Pokud byste si tuto vzpomínku na ovocné knedlíky rádi přivolali do svého života, není důvod se jí vzdát. Ovocné knedlíky lze udělat i v lehčí, tvarohové variantě a i mouka lze zvolit jiná, než pšeničná. Potěšíme tedy tak všechny bezlepkáře, ale i ty, kteří se po knedlíkovém obědě nechtějí cítit jako ten knedlík a jít se odvalit na gauč 🙂
Koktejl s sebou do školy nebo do práce. Zkuste dát i vašemu školákovi do aktovky koktejl, stoupnete v ceně, protože je to nejen dobrota, kterou doplníte všechny živiny, ale ještě vypadá atraktivně a stihne ji navíc slupnout jen v části přestávky tak, aby zbyl čas na povídání si, piškvorky, nebo třeba výměnu fotbalistických kartiček :-).
Je spousta svačin, ze kterých vykouzlíte během chvíle svačinu nejen k nakousnutí a děti je s vámi budou dělat rády. Různé druhy koktejlů jsou jen jednou z forem jak udělat zdravou a pestrou svačinu, existuje jich spousta dalších a stále nové a nové přidávám do svačinové facebookové skupinky. Na obrázku výše vidíte dva jahodové koktejly – ten celorůžový byl pro dceru a ten druhý pro mě, já jsem se rozhodla si promíchat dohromady až těsně před konzumací, takže byl dvouobarevný.
Použila jsem rozmixované jahody tak, aby zbyly i malé kousky, trochu agávového sirupu a kefíru. Použít můžete i acidofilní mléko, nebo podmáslí.
Jíme přeci i očima a koho by nepotěšil vzkaz, že svačinka pro něj byla tvořena s láskou a myšlenkou na něj. Že nemáte takovou svačinku komu nachystat? Ale máte, máte přinejmenším SEBE, napište si něco milého večer při chystání svačiny a uvidíte, že se na druhý den při svačení i usmějete 🙂