Ať jste ze zdravotních důvodů nuceni stravovat se bez lepku, nebo byste rádi vyzkoušeli něco nového, je tu pro vás recept na velikonoční nádivku bez lepku. Žádné housky, žádná strouhanka a přitom nadýchaná a lehká jarní dobrota.
Nádivku můžete přidat k jakémukoliv pečenému masu, ale můžete si ji dát i se zeleninovým salátem třeba k večeři. Bezlepkové varianty jídel rozhodně nejsou určené jen pro celiaky nebo ty, co trpí intolerancí pšenice, je pestrý jídelníček si můžeme rozšířit využitím co nejširšího spektra potravin. Něktré z nich k nám sice přicestovali až před pár lety, ale mnohé, jako třeba jáhly nebo pohanka, jsou zcela tradičními surovinami pro český jídelníček, jen se na ně na čas zapomnělo a to je škoda, stejně tak jako na luštěniny, které bývaly jednou ze základních složek české stravy a využít je můžeme do pestré škály jídel, od svačin až po omáčky.
Potřebovat budete pár věcí:
4 vejce
2 lžičky moringového prášku pro doplnění velkého množství vitaminů a minerálních látek
jahelné nebo pohankové pukance
1 lžička bezfosfátového prášku do pečiva
2 hrsti čerstvé jarní kopřivy nebo špenátu
2 hrsti jahelných pukanců
0,5 lžičky soli
špetka pepře a muškátového květu
180 g tofu s bazalkou
hrst čerstvé bazalky
Příprava:
Z vajec oddělte bílky, ty vyšlehejte se solí a pár kapkami citrónu a moringovým práškem do tuhého sněhu. Nasekejte si čerstvé kopřivy a bazalku (pokud byste neměli možnost sehnat čisté, sáhněte po čerstvém špenátu). Nasekané kopřivy smíchejte se žloutky, jahelnými pukanci, tofu a kořením a rukama promněte tak, aby se všechny ingredience spojily (v případě potřeby můžete pokapat pár lžícemi vody, aby pukance více změkly). Poté jemně vmíchejte sníh z bílků s práškem do pečiva. Celou směs vložte do vymazané a vysypané formy a pečte ve vyhřáté troubě na 180 stupňů zhruba 45 minut.
Dobrou chuť, krásné Velikonoce a pojďte si také pochutnat na A pokud hledáte tip na mazanci, beránkovi, polévce na zelený čtvrtek, nebo třeba mrknout barvení velikonočních vajíček bez chemie.