Vánočka je klasika na štědrovečerním stole by neměla chybět. Je to tradice, symbolizuje totiž malého Ježíška zabaleného v peřince, je symbolem nového života a plodnosti.
Mám ráda tradice, pojí nás svým způsobem s našimi předky a tím, že je ctíme, také vkládáme do hlav našich dětí krásné vzpomínky. A Vánoce jich mají spousty a komu z nás nevyplave během Vánoc nějaká vzpomínka na to, co jsme doma dělali. Tak se pojďte podívat na recept a jak uplést celozrnnou špaldovo-ječnou vánočku ze 6 pramenů.
Proč celozrnnou? U celozrnné mouky se nezbavíme hodnotných slupek z obalu zrna mouky, celozrnná mouka také obsahuje o dost vyšší množství vlákniny a díky ní pak těch kousků vánočky sníme i méně ☻.
Pokud máte mixér nebo drtič, nasypte do něj 100 g přírodního třtinového cukru a mixujte chvíli, aby vám z krystalků cukru vznikl moučkový cukr jemný jako prášek a na závěr do něj přidejte na špičku nože semínek z vanilkového lusku.
Máslo nechte změknout a když je mazlavé, vyšlehejte ho nejlépe v robotu nebo ručním mixéru spolu s vejcem a cukrem do hladké pěny. Mezitím si mléko ohřeji na příjemnou vlažnou teplotu, přidám špetku třtinového cukru a nadrobené čerstvé droždí a nechám vzejít kváset.
Do vyšlehané hmoty z tuku, vejce a cukru pozvolna vsypu mouku s malou špetkou soli a vliju mléko s kváskem a zpracovávám těsto v robotu s hnětacím hákem několik minut. Jakmile je těsto hladké, má jakoby sametový povrh, je připraveno k odpočinku – kynutí. Nemusít mu vybírat extra teplé místo, stačí běžná pokojová teplota. Jen ho řádně zakryjte, třeba potravinovou fólií, ať neoschne.
Pokud máte doma teplo tak akorát, po cca 2 – 3 hodinách je těsto nakynuté a zhruba zdvojnásobí svůj objem. Až v tuto chvíli přidávám do menších dílků těsta naložené rozinky. Těsto si přendám na vál, krátce zpracuji rukama, udělám si větší váleček a z něj odkrajuji 6 stejných dílků.
Když si budete chtít být jisti, že nebudete mít jeden pramen hubený a druhý příliš silný, mějte po ruce váhu a dílky si pro kontrolu převažte. Každý dílek promněte v rukou, přidejte část naložených rozinek a z každého dílku rukama vyválejte váleček – pramen dlouhý 30 – 35 cm. Snažte se, aby se prameny podobaly a neměli jste jeden krátký a jeden dlouhý, špatně by se vám pak pletlo. Jakmile budete mít 6 pramenů, jste připraveni na pletení, nachystejte si plech s pečícím papírem a jdeme na to.
Proč plést vánočku ze 6 pramenů najednou? Dříve jsem pletla vánočku složenou ze tří pater, ale jakmile jsem dělala více než jednu a ta čekající kynula, stalo se v troubě to, co jsem si zrovna nepřála. I když jsem ji “pojišťovala” špejlemi, rozjela se. A pak jsem přišla na to, jak plést najednou ze šesti pramenů a vánočka krásně držela. Ze začátku jsem se musela při pletení jen srovnat se svou pravo-levou orientací, ale když jsem to zvládla já, zvládnete to také. VIDEONÁVOD zde.
Nápaditý Ježíšek je TU! Posílám vám pár tipů na milé dárky třeba pro kamarády, nebo širší příbuzenstvo. Jsou to “home-made” dárečky a jak zaznělo dnes už v klasické filu Pelíšky, “nic neudělá větší radost, než vlastnoručně vyrobený dárek”. Číhněte na tipy, za jeden večer můžete takových dárků připravit hned několik a věřte, že potěší i vykouzlí úsměv na rtech.
Potěšit někoho blízkého může i dárkový poukaz na kurz vaření nebo online kurz pečení kváskového chleba nebo online kurz hubnutí.
Stačí si jen vybrat, kurzy vaření jsou takovou třešničkou na pomyslném Štěpánčiném dortu zdravých dobrot z Mámina kastrůlku.
Upletenou vánočku už jen pomažu vejcem, nebo vejcem s mlékem, posypu lupínky mandliček a zhruba 30 minut nechám ještě dokynout. Peču v troubě na 160 stupňů, aby byla vánočka uvnitř pečená a zvrchu nespálená. Pokud bám peče trouba nepravidelně, je dobré vánočku svrchu překrýt alobalem, aby se propekla uvnitř, ale nespálila svrchu.
Na konci si to, že je propečená uvnitř, zkontroluji píchnutím dovnitř špejlí a když ji vytáhnu suchou, je hotovo.
Tak ať se vám povede a chutná.
Poctivě a mám už nachystáno několik druhů z mých Štěpánčiných cukrátek. Nemohou chybět celozrnné vanilkové rohlíčky a u dětí a mužů tolik oblíbené špaldové linecké, k tomu několik z mých nových receptů z druhého dílu Štěpánčiných cukrátek jako Citrónové kytičky z rýžové mouky, Melasky z pohankové a špaldové mouky, Skořicové hvězdičky, ale také perníčky s ořechy nebo Arašídky a Kokosovo-mandlové kuličky bez mouky. Návštěvy se mají na co těšit.