Celozrnná špaldovo-ječná vánočka

Vánočka je klasika na štědrovečerním stole by neměla chybět. Je to tradice, symbolizuje totiž malého Ježíška zabaleného v peřince, je  symbolem nového života a plodnosti.

Mám ráda tradice, pojí nás svým způsobem s našimi předky a tím, že je ctíme, také vkládáme do hlav našich dětí krásné vzpomínky. A Vánoce jich mají spousty a komu z nás nevyplave během Vánoc nějaká vzpomínka na to, co jsme doma dělali. Tak se pojďte podívat na recept a jak uplést celozrnnou špaldovo-ječnou vánočku ze 6 pramenů.

Proč celozrnnou? U celozrnné mouky se nezbavíme hodnotných slupek z obalu zrna mouky, celozrnná mouka také obsahuje o dost vyšší množství vlákniny a díky ní pak těch kousků vánočky sníme i méně ☻.

Recept na vláčnou špaldovo-ječnou vánočku

  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 200 g špaldové mouky celozrnné jemně mleté
  • 100 g ječné celozrnné mouky
  • 150 – 200 ml mléka. Začněte se 150 ml a v případě potřeby přidávejte. Celozrnná mouka potřebuje více tekutiny, aby nebylo těsto suché.
  • 100 -120 g másla
  • rozinky předem naložené v rumu, nejlépe na pár dní, nebo alespoň přes noc, ať pěkně změknou (zapřísáhlí abstinenti spaří horkou vodou a nechají nabobtnat v ní)
  • lupínky z mandlí na ozdobení
  • 20 g čerstvého droždí
    špetka soli
  • 100 g přírodního třtinového cukru, ze kterého si připravíme moučkový cukr
  • špetka čerstvé vanilky
  • 1 celé vejce + 1 žloutek

Připravíme si třtinový moučkový cukr.

Pokud máte mixér nebo drtič, nasypte do něj 100 g přírodního třtinového cukru a mixujte chvíli, aby vám z krystalků cukru vznikl moučkový cukr jemný jako prášek.

Máslo nechte změknout a když je mazlavé, vyšlehejte ho nejlépe v robotu nebo ručním mixéru spolu s vejcem a cukrem do hladké pěny. Mezitím si mléko ohřeji na příjemnou vlažnou teplotu, přidám špetku třtinového cukru a nadrobené čerstvé droždí a nechám vzejít kváset.

Do vyšlehané hmoty z tuku, vejce a cukru pozvolna vsypu mouku s malou špetkou soli a vliju mléko s kváskem a zpracovávám těsto v robotu s hnětacím hákem několik minut. Jakmile je těsto hladké, má jakoby sametový povrh, je připraveno k odpočinku – kynutí. Nemusít mu vybírat extra teplé místo, stačí běžná pokojová teplota. Jen ho řádně zakryjte, třeba potravinovou fólií, ať neoschne.

Pokud máte doma teplo, po cca 3 hodinách je těsto nakynuté tak akorát a zhruba zdvojnásobí svůj objem. Až v tuto chvíli přidávám do menších dílků těsta naložené rozinky. Těsto si přendám na vál, krátce zpracuji rukama, udělám si větší váleček a z něj odkrajuji 6 stejných dílků.

Když si budete chtít být jisti, že nebudete mít jeden pramen hubený a druhý příliš silný, mějte po ruce váhu a dílky si pro kontrolu převažte. Každý dílek promněte v rukou, přidejte část naložených rozinek a z každého dílku rukama vyválejte váleček – pramen dlouhý 30 – 35 cm. Snažte se, aby se prameny podobaly a neměli jste jeden krátký a jeden dlouhý, špatně by se vám pak pletlo. Jakmile budete mít 6 pramenů, jste připraveni na pletení, nachystejte si plech s pečícím papírem a jdeme na to.

Videonávod na pletení vánočky ze 6 pramenů

Proč plést vánočku ze 6 pramenů najednou? Dříve jsem pletla vánočku složenou ze tří pater, ale jakmile jsem dělala více než jednu a ta čekající kynula, stalo se v troubě to, co jsem si zrovna nepřála. I když jsem ji “pojišťovala” špejlemi, rozjela se. A pak jsem přišla na to, jak plést najednou ze šesti pramenů a vánočka krásně držela. Ze začátku jsem se musela při pletení jen srovnat se svou pravo-levou orientací, ale když jsem to zvládla já, zvládnete to také. VIDEONÁVOD zde.

Upletenou vánočku už jen pomažu vejcem, nebo vejcem s mlékem, posypu lupínky mandliček a zrhuba 30 minut nechám ještě dokynout. Peču v troubě na 160 stupňů, aby byla vánočka uvnitř pečená a zvrchu nespálená. Na konci si to, že je propečená uvnitř, zkontroluji píchnutím dovnitř špejlí a když ji vytáhnu suchou, je hotovo.

Tak ať se vám povede a krásné Vánoce vám přeji

Štěpánka

 

Svou vášeň nechávám plynout v kuchyni. Jsem nadšená kuchtička s druhým domovem u plotny a s láskou krmím nejen svou rodinu a pracuji jako výživová poradkyně.
Můj příběh jak jsem se stala kuchtičkou i výživovou poradkyní najdete zde Můj příběh>>
Jsem autorkou několika úspěšných ebooků včetně pohádky o cukru pro děti a tištěné knížky pro děti s úkoly a taháky, jak na zdravé stravování hravě. Mojí tvorbu najdete ZDE>>
Pořádám veřejné, ale i soukromé kurzy vaření pro začínající kuchtičky i kuchtíky, ale také pro ty, kteří by rádi změnili způsob svého stravování a hledají inspiraci i rady odborníka. Nabídku aktuálních kurzů najdete ZDE
Svou práci jsem v posledních letech zaměřila na práce se ženami, kterým se věnuji při workshopech, individuálních hubnoucích programech v Praze, ale i na dálku.Vaše stravovací návyky vám pomohu upravit právě ZDE
Komentáře