Co bude dnes k obědu?

Co bude dnes k obědu…? Kdy už bude oběd…?

Znáte to, někdy je to jen řečnická otázka, jindy něco, proč byste vrhali dýky. Blíží se poledne a vy nemáte buď vůbec žádnou představu, co budete vařit k obědu, nebo jen mlhavou? Už už saháte po nějakém polotovaru nebo špagetách s kečupem, protože se vám zdá, že doma nic nemáte, nebo za půl hodiny oběd nedáte?

Nejdřív nádech, výdech, žádné dýky a jdeme vařit. Nachystala jsem pro vás video, ve kterém jsem si sama prubla, jaké to je experimentovat „v přímém přenosu“. S jiným než vařícím tématem bych byla nervózní šíleně, ale protože vaření je moje vášeň, šlo to nějak hladce.

Přiblížím vám pozadí mého domácího natáčení:

Den 1 – večer si uvědomuju co je za den a že na zítra jsou v plánu luštěniny. Zamyslím se, co bych si dala za druh. Hmmm cizrna, to zní fajn. Dobře, máčím cizrnu a vedle do hrnce i ječné kroupy jako přílohu, aby byly lépe stravitelné. Kategorie jídel, nebo jídla samotná mám vždy naplánované podle svého TAHÁKU.

Den 2 – ráno jsem dala vařit cizrnu, pracuji dnes z domova a ve 12 zjišťuji, kolik je hodin a že bych mohla začít vařit. Ale co?

To ještě nevím, jen vím, že to bude s cizrnou a kroupami. Nikdy dříve jsem je dohromady nekombinovala, tak  uvidíme. Napadá mě, že když takhle experimentuju, mohla bych vás pozvat, ať se podíváte, jak snadno se dá uvařit oběd bez velkého plánování. Zjišťuju jaké druhy zeleniny doma najdu, vyndám koření, nachystám vše spolu s kamerou, dám vařit kroupy a jdeme do akce, je 12.15 a dál už se můžete podívat jak to dopadlo „v přímém přenosu“ 🙂

A byste příště tuto otázku neřešili na poslední chvíli, naučte se pravidla a zásady plánování jídelníčku. Nemusíte vždy plánovat přesná jídla, podívejte se, jak jsem vařila já, ještě ve 12 jsem věděla pouze to, že bude cizrna a kroupy, protože dodržuji pravidla střídání surovin a přišel tedy čas na luštěniny.

No a ve 12.05 už jsem měla matnou představu, prošmejdila jsem lednici a potravinovou skříň, poskládala zbytek surovin, nastavila kameru pro vás a ve 12.15 už jsem vařila. Je to jednoduché, experimentovat a pestře vařit mohou však jen připravení :-), takže pokud byste si rádi zkontrolovali, zda máte doma potřebné suroviny, můžete využít tento seznam. Není potřeba mít od každé kategorie vše, ale pár variant se vám hodí, experimenty jdou pak mnohem lépe a váš jídelníček ožije pestrými chutěmi.

A jak to dopadlo? Výborně, nadšení byli všichni :-).

A co příště? Luštěniny jsou výborná ingredience pro vaření, dá se s nimi experimentovat a vykouzlit snad úplně všechno, od sladkého, pestrých pomazánek ke svačinám a po velmi chutné polévky. Spousta lidí je překvapená výbornou chutí jídel, které jsem jim z luštěnin připravila a nechce se jim ani věřit, že pochází z luštěnin :-), vyzkoušejte a uvidíte!

cizrnová omáčka

Svou vášeň k jídlu nechávám hořet v kuchyni. Jsem nadšená kuchtička s druhým domovem u plotny a ukážu vám, jak můžete s láskou krmit sebe i svou rodinu.
Můj příběh jak jsem se ze závislačky na cukru stala nadšenou kuchtičkou i výživovou poradkyní najdete zde Můj příběh>>
Jsem autorkou několika úspěšných ebooků včetně pohádky o cukru pro děti a tištěné knížky pro děti s úkoly a taháky, jak na zdravé stravování hravě. Mojí tvorbu najdete ZDE>>
Pořádám veřejné, ale i soukromé kurzy vaření pro začínající kuchtičky i kuchtíky, ale také pro ty, kteří by rádi změnili způsob svého stravování a hledají inspiraci i rady odborníka. Nabídku aktuálních kurzů najdete ZDE
Svou práci jsem v posledních letech zaměřila na práce se ženami, kterým se věnuji při workshopech, individuálních hubnoucích programech v Praze, ale i na dálku.Vaše stravovací návyky vám pomohu upravit právě ZDE
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.