Tenhle recept je novinka letošních Vánoc a vznikl proto, že jsem potřebovala do svého portfolia vánočních cukrátek přidat nějaký, kde nejsou žádné ořechy. Bez ořechů pro naši 20 měsíční holčičku, která má tendenci k ekzému a nechci jí zatím žádné ořechy – silný alergen dávat. Přemýšlela jsem s jakými surovinami mrkev nakombinovat a volba padla na pozměněný recept na naše oblíbené perníčky s ječnou moukou a sladem.
Není to příliš sladké cukroví, můžete nechat jen vykrájené tvary sušenek, nebo je mírně ozdobit rozpuštěnou hořkou čokoládou, nebo bílou cukrovou polevou. Já si na polévané cukrátka nepotrpím, takže u mě jsou fajn tak jak vyjdou z trouby ven.
Na 1 dávku cukroví budete potřebovat:
300 g špaldové hladké mouky – používám Pernerku a kvůli dětem jsem tentokrát míchala poměr 200 g obyčejné hladké a 100 g celozrnné hladké. Pro dospěláky klidně celou dávku celozrnné.
100 g ječné mouky jemně mleté
120 – 150 g ječného sladu (dejte 120 g a v případě příliš suchého těsta po malých troškách přidávejte)
150 g jemně strouhané mrkve
200 g másla
2 ČL Ceylonské skořice od Grešíka
2 ČL Perníkového koření od Grešíka
1 prášek do pečiva bez fosfátů – s vinným kamenem, tedy 15 g
Máslo si nechte změknout a smíchejte ho s moukou, do které jste předtím vsypali koření i prášek do pečiva, lépe se pak vše spojí. Přidejte nastrouhanou mrkev, promíchejte a přilijte základní množství ječného sladu. Vše dobře zpracujte. Pokud máte robot, nechte těsto vymíchat v něm. Vypracované těsto zabalte do potravinové fólie a nechte ho odležet 24 hodin v lednici.
Z odleželého těsta odkrojte vždy část, zpracujte ji rukama na válu, který si mírně podsypete špaldovou moukou, těsto vyválejte na placku silnou max 0,5 cm a vykrajujte oblíbené tvary. Dávejte pozor, abyste těsto moc nepodsypávali, špatně by se vám s ním pak pracovalo a drobilo by se. Pečte na 180 stupňů z obou stran, nebo 160 horký vzduch.
Ať vám chutnají a jestli si potrpíte na voňavá cukrátka, zkuste třeba Anýzky, nebo dalších 20 druhů cukrátek z mé knížky Štěpánčina cukrátka.