Mrkvánky – recept na křehké vánoční cukroví

Tenhle recept je novinka letošních Vánoc a vznikl proto, že jsem potřebovala do svého portfolia vánočních cukrátek přidat nějaký, kde nejsou žádné ořechy. Bez ořechů pro naši 20 měsíční holčičku, která má tendenci k ekzému a nechci jí zatím žádné ořechy – silný alergen dávat. Přemýšlela jsem s jakými surovinami mrkev nakombinovat a volba padla na pozměněný recept na naše oblíbené perníčky s ječnou moukou a sladem.

Není to příliš sladké cukroví, můžete nechat jen vykrájené tvary sušenek, nebo je mírně ozdobit rozpuštěnou hořkou čokoládou, nebo bílou cukrovou polevou. Já si na polévané cukrátka nepotrpím, takže u mě jsou fajn tak jak vyjdou z trouby ven.

Mrkvánky jsou cukroví, které voní badyánem, skořicí, hřebíčkem a mrkev jim přidá na barvě i křehkosti.

Na 1 dávku cukroví budete potřebovat:

300 g špaldové hladké mouky – používám Pernerku a kvůli dětem jsem tentokrát míchala poměr 200 g obyčejné hladké a 100 g celozrnné hladké. Pro dospěláky klidně celou dávku celozrnné.

100 g ječné mouky jemně mleté

120 – 150 g ječného sladu (dejte 120 g a v případě příliš suchého těsta po malých troškách přidávejte)

150 g jemně strouhané mrkve

200 g másla

2 ČL Ceylonské skořice od Grešíka

2 ČL Perníkového koření od Grešíka

1 prášek do pečiva bez fosfátů – s vinným kamenem, tedy 15 g

Máslo si nechte změknout a smíchejte ho s moukou, do které jste předtím vsypali koření i prášek do pečiva, lépe se pak vše spojí. Přidejte nastrouhanou mrkev, promíchejte a přilijte základní množství ječného sladu. Vše dobře zpracujte. Pokud máte robot, nechte těsto vymíchat v něm. Vypracované těsto zabalte do potravinové fólie a nechte ho odležet 24 hodin v lednici.

Z odleželého těsta odkrojte vždy část, zpracujte ji rukama na válu, který si mírně podsypete špaldovou moukou, těsto vyválejte na placku silnou max 0,5 cm a vykrajujte oblíbené tvary. Dávejte pozor, abyste těsto moc nepodsypávali, špatně by se vám s ním pak pracovalo a drobilo by se. Pečte na 180 stupňů z obou stran, nebo 160 horký vzduch.

Ať vám chutnají a jestli si potrpíte na voňavá cukrátka, zkuste třeba Anýzky, nebo dalších 20 druhů cukrátek z mé knížky Štěpánčina cukrátka.

Svou vášeň k jídlu nechávám hořet v kuchyni. Jsem nadšená kuchtička s druhým domovem u plotny a ukážu vám, jak můžete s láskou krmit sebe i svou rodinu.
Můj příběh jak jsem se ze závislačky na cukru stala nadšenou kuchtičkou i výživovou poradkyní najdete zde Můj příběh>>
Jsem autorkou několika úspěšných ebooků včetně pohádky o cukru pro děti a tištěné knížky pro děti s úkoly a taháky, jak na zdravé stravování hravě. Mojí tvorbu najdete ZDE>>
Pořádám veřejné, ale i soukromé kurzy vaření pro začínající kuchtičky i kuchtíky, ale také pro ty, kteří by rádi změnili způsob svého stravování a hledají inspiraci i rady odborníka. Nabídku aktuálních kurzů najdete ZDE
Svou práci jsem v posledních letech zaměřila na práce se ženami, kterým se věnuji při workshopech, individuálních hubnoucích programech v Praze, ale i na dálku.Vaše stravovací návyky vám pomohu upravit právě ZDE
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.