Patizón byl dlouho i pro mě na talíři neznámý. V běžných obchodech se moc neprodává a lákala mě vždycky víc dýně nebo cukety, ale když jsem dostala z komunitní zahrady, ze které jsme teď pravidelně odebírali zeleninu asi 6 patizónů, přišel čas na to, abych s nimi něco uvařila. Sepsala jsem pro vás recept na podzimní rizoto právě s patizónem, ale hodím vám se ještě dva další tipy co s ním pro případ, že byste potřebovali patizónů zpracovat víc jako já.
Na tři porce budete potřebovat
1/2 patizónu
1 červenou papriku
hrst nasekaného pórku
1 červenou cibuli
2 stroužky česneku
2 ČL Indického kari od Grešíka
3 PL olivového nebo řepkového oleje
1 ČL soli
2 hrsti slunečnicových semínek
4 -5 hrstí rýže
Zelenině bychom se neměli vyhýbat ani v chladném počasí. Běžně na ni nemáme moc chuť, ale to proto, že jsme zvyklí jíst hodně syrové zeleniny a v chladném období, tedy a nebát se i trochy zahřívacího koření.
Rýži uvařte běžným způsobem (použít můžete i jasmínovou nebo basmati). Těsně před tím, než se do rýže vsákne veškerá voda přidejte do rýže kari, promíchejte a nechte ji koření nasáknout.
Na oleji mírně opečeme cibuli a česnek nakrájený na malé kousky, stačí 1 – 2 min. Poté přidejte na proužky nakrájený patizón z bavený semínek a opékejte za občasného míchání cca 6 inut, přidejte čevenou papriku a opět opékejte pár minut, poté přidejte slunečnicová semínka, osolte, promíchejte a při střední teplotě spolu míchejte cca 5 min. Na závěr přidejte pórek, aby nebyl příliš měkký. Zeleninovou směs smíchejte s uvařenou rýží a máte hotovo.
Díky přidaným semínkům bude mít celé jídlo více tuků a můžeme si tak dovolit snížit množství bílkovin.
V případě, že chcete jídlo servírovat i malým dětem, pro která semínka nejsou vhodná, odeberte zeleninovou směs dříve a přidejte do ní trochu fazolí nebo cizrny, které můžete mít pro takové případy zamraženou v sáčku a odebírat pro přidávání do jídel. Dětem samozřejmě dejte rýži bez kari, dochutit ji můžete třeba kořením Bruscheta od Grešíka, nebo přidáním trochy rajčat do rýže.
Taková rychlovka to bude a můžete si ji připravit ve více variantách. Na oleji si lehce opečte patizón nakrájený na nudličky spolu s mrkví nakrájenou také na nudličky a smíchejte s vařenými těstovinami, nebo bulgurem, rýží, quinou. Na dochucení je fajn třeba sešený medvědí česnek od Grešíka.
Pokud použijete přílohu jinou než quinou, která v sobě má dostatečné množství bílkovin, je potřeba trochu bílkovin do jídla propašovat, takže postrouhejte sýrem, nebo vmíchejte trochu Lučiny, nebo přidejte trochu uvařených luštěnin z jiného vaření. Takto připravený patizón s mrkví a těstovinami mi sluply děti nadšeně k večeři, takže se toho nebojte, chutná opravdu dobře.
Jinak se z patizónu dají dělat i obalené “řízky”, ty jsem také vyzkoušela, ale zase mě tolik nenadchly, ve směsových jídlech mi chutná mnohem více, vlastně ho můžete použít všude tam, kam byste jinak dali cuketu.