Spousta lidí zná rýžové nudle z rychlých občerstvení, kde se často smaží, ale celkem málo z nich si je připraví doma a když jo, hořekují, že to není ono, protože mají z nudlí jednu velkou slepenou kouli a nevypadá to vábně. Dá se na to vyzrát, prozradím vám v tomto receptu jedno malé tajemství, které je k přípravě dobrých nudlí z rýže dodržet. Když jsem tenhle recept tvořila, dala jsem si záměr vytvořit recept, který nudle neosmaží a budou doplněny čerstvou zeleninou a nezbytnou bílkovinou, tentokrát ve formě luštěnin – konkrétně cizrny. Z výsledného receptu jsem byla nadšená nejen já a můj muž coby strávník, ale také kamarádky, pro které přes léto vařím a mám tak na sebe nejenom bič, abych s tvorbou receptů do vznikající kuchařky postupovala stále vpřed, ale také cennou zpětnou vazbu na to, jak jídla chutnají i mimo náš domov.
Nedávno jsem na své facebookové fanpage Mámin kastrůlek podělila o fotky 4 receptů, které byly v první polovině prázdnin mezi těmi, které jsem pro holky kuchtila a vyzvala jsem k hlasování o to, která fotka jídla se líbí nejvíce a který recept na bezmasé jídlo by potěšil nejvíce. Strhl se krutý souboj dvou největších favoritů – plněné cukety pohankovo-sýrovou směsí a právě rýžových nudlí s cizrnou a rozhodl jeden jediný bod pro cukety a protože to bylo tak těsný, vyhlásila jsem i druhého vítěze a recept přináším právě zde.
Na 4 porce budete potřebovat:
400 g rýžových nudlí (obvykle to jsou 2 balení)
200 g cizrny v suchém stavu
papriky různých barev – já sem použila 1 bílou, 1 červenou a 1 žlutou (mám ráda barevná jídla)
3 – 4 jarní cibulky
1/2 balení čerstvého špenátu , vychází to na cca 50-70 g, ale není třeba vážit, odhadněte
2 polévkové lžíce plátků sušeného česneku od Grešíka
1 – 2 polévkové lžíce směsi koření “Na špagety” od Grešíka
3 lžíce kvalitního jednodruhového řepkového oleje, nebo oleje olivového
1/2 lžičky soli na směs a lžička na nudle
pár lístků čerstvé bazalky
Cizrnu si předem namočte na min 12 hodin a nechte ji nabobtnat. Stravitelnosti cizrny, ale i dalších luštěnin a tím pádem i lepšímu pocitu z celého jídla přispějete, když namáčecí vodu během máčení i vyměníte a pak dáte čistou vodu i na vaření. Správná příprava luštěnin vede k lepší stravitelnosti jinak nadýmavých látek a díky ní jídla připravená z luštěnin i mnohem lépe chutnají a nedají se srovnávat s tím, co známe ze školních jídelen – hrachová kaše a čočka na kyselo. Jde to pomalu, ale i luštěniny získávají na popularitě v českých jídelníčcích a tradičně do něj patří, naši předkové je měli jako stěžejní součást svého jídelníčku a díky nim měli ve stravě dostatek živin i vlákniny pro zdraví svých střev.
Namočenou a propláchnutou cizrnu dejte 60 – 75 min vařit pozvolna vařit s čistou vodou a samozřejmě bez soli, stejně jako u přípravy jiných druhů luštěnin. Pokud chcete minimalizovat čas strávený v kuchyni, uvařte si cizrnu ráno nebo večer předtím, než budete chtít dělat samotný oběd.
Než začnete s přípravou cizrnovo-zeleninové směsi, dejte si vařit vodu na rýžové nudle.
Uvařenou cizrnu nechte okapat a n 2 lžících oleje ji v hluboké pánvi opékejte cca 7 min, zhruba po uplynutí 5 minut přidejte část koření (asi polovinu z celkového množství) a úplně na závěr osolte a přidejte nasekanou bazalku. Opečenou cizrnu si dejte stranou a na stejnou pánev přidejte zbytek oleje přidejte bílou část z jarní cibulky, papriky nasekané na drobné kousky, zbytek koření a opékejte na pánvi 5 – 7 min. Nezapomňte podmíchávat, aby se vám koření a papriky nepřipálily. Přidejte zelenou část z cibule, promíchejte a úplně na závěr přidejte čerstvý špenát a promíchejte se zeleninou, jakmile povolí a lístky se zkroutí, stáhněte z plotny, ať mu neuberete čerstvost.
Rýžové nudle
Jakmilevám začne vřít voda připravená na vaření nudlí, vhoďte do vody lžičku soli a poté vložte rýžové nudle. Vařte je krátce, 2-3 minuty pokud jste nezakoupili takové, které dle svého návodu potřebují delší var, raději zkontrolujte. Během varu opatrně promíchejte. Na závěr přijde ta nejdůležitější část a to jak po uvaření naložit s nudlemi, aby se neslepily a nebyla z nich jedna velká tuhá lepivá koule. Jakmile jsou nudle měkké, slijte z nich vodu a propláchněte je v sítku studenou vodou a poté zhruba na dvě minuty nudle i se sítkem vložte do hrnce, ve kterém jste je vařili se studenou vodou a nechte odstát. Poté nechte nudle okapat a promíchejte je s připravenou směsí na pánvi a krátce je prohřejte. Rýžové nudle totiž kromě rýžové mouky obsahují hodně škrobů a pokud je dostatečně nepropláchnete, slepí se a nejen že to nevypadá hezky, ale i se pak hůř konzumují.
Ať vám chutná další chutné jídlo z mé série receptů bezmasého vaření. Vaření pro běžného strávníka, které má za cíl zařadit do českých jídelníčků méně masa a více surovin a jejich pestrých kombinací. Bezmasé vaření totiž rozhodně není jen pro vegetariány ale právě mnohem více pro ty, co maso jedí a tápou jak vařit chutně a plnohodnotně bez použití masa. Snížením spotřeby masa doplníme tolik postrádané zdroje rostlinných bílkovin a naopak snížíme přebytek těch živočišných, stejně jako živočišných tuků.
Důvodů proč jíst méně masa a zařadit do jídelníčku více rostlinné stravy je více mnohem více. Jednak jíme masa podstatně více než se ho jedlo dříve a k jeho strávení potřebuje naše tělo mnohem více času, než ke zpracování rostlinné stravy a pak také nadbytek konzumace živočišné stravy vede z dlouhodobého pohledu k mnoha chorobám, kterým by se běžný člověk raději vyhnul. Patří mezi ně bohužel i karcinom tlustého střeva a v České republice je její výskyt stále vysoký, i když se začíná blýskat na lepší časy a počet onemocnění se v posledním kalendářním roce snížil. Jíst tak, aby naše zdraví bylo v pohodě i v pozdějším věku a v dnešní době, kdy se život prodlužuje, za to rozhodně stojí.