Přemýšlíte někdy co už připravit na svačinu, aby to nebyl pořád jen rohlík nebo chleba s něčím nebo jako zpestření jogurt? Určitě jo, minimálně pokud máte děti, nikoho totiž nebaví mít každý den to samé a i to je důvod, proč přijde svačina v krabičce zpátky. A aby vaše dítko také vědělo, že strava má být pestrá a co všechno jeho tělo potřebuje k tomu, aby mu mozek dobře myslel, tělo mělo sílu na vývoj a růst, je fajn mu dát také ty správné informace, samozřejmě podané dětskou formou, hravě. Zkuste si s vaším dítětem třeba zahrát hru na to, že je vaše tělo velká továrna, ukažte si, co se kde děje, když třeba jíte jablko, že jsou zapojené svaly ve tváři, zuby, slinné žlázy, krční úpony, pak šup a jablko jede po skluzavce dlouhou cestou, takže proto musíme mít každé sousto dobře rozkousané, hups do žaludku, kde zase pracují trávící šťávy, vitaminy se posílají do částí těla… Je to zábava a dětem to dává příležitost pochopit, jak to v těle funguje a že máma s tátou neříkají, abychom jedli i zeleninu jen tak.
Vím, že v pracovní den není tolik času na nějaké velké kulinářské zázraky, ale když tyhle krekry upečete v neděli, máte připraveno na pondělí a na středu, ať se svačina neopakuje dva dny po sobě, v úterý můžete udělat třeba koktejl z podmáslí nebo kefíru s ovocem a na zobání granolu. Střídání chutí je důležité pro děti i pro nás dospělé a díky nim jíme rádi a nepotřebujeme se jen tak zaplácnout. Proto doporučuji v rámci týdne prostřídat nejen svačinu nasladko a naslano, ale také typově, nemít vždy jen pečivo, ale občas nějakou placku, domácí musli s jogurtem, nebo kvalitní buchta nebo koláč, koktejl, různé druhy pomazánek… Den s dobrou svačinou je hned veselejší a díky ní i ten mozek lépe spolupracuje.
Tyhle krekry jsou s použitím parmazánu a ten nemusí každému sedět, pro někoho je moc aromatický, zejména pro děti, tak se v tomto případě nebojte ho vyměnit třeba za cheddar nastrouhaný najemno.
1/4 středně velké Hokkaidó dýně
50 g parmazánu nastrouhaného najemno
2 ČL Bruscheta koření od Grešíka
1 ČL soli
1 vejce
250 g rýžové mouky
1,5 ČL bezfosfátového prášku do pečiva
2 ČL škrobu (vrchovaté)
na ozdobení dýňová semínka a černý sezam
Dýni uvařte ve vodě doměkka, nechte vychladnout, rozmačkejte šťouchadlem na brambory a smíchejte s kořením, vejcem solí, nastrouhaným parmazánem a práškem do pečiva. Poté přidejte mouku a škrob a rukama vše propracujte v kompaktní hladké těsto. Z těsta odeberte asi 1/4, udělejte váleček asi 5 cm v průměru a z něj odkrajujte asi centimetrové plátky, které pokládejte na pečící papír. Každý plátek prsty nebo lžičkou trochu rozplácněte, sníží se tak výška krekry a ozdobte libovolně semínky.
Pečte v troubě v režimu horký vzduch na 170 st. cca 15- 20 min a nechte vychladnout. Krekry na párdenní uskladnění skladujte v uzavíratelné nádobě.
Už se těším, až mi dáte vědět, jak vám tyhle krekry, nebo slané sůšy chutnaly. Dýně jde opravdu použít na nesčetné množství variant jídel, od slaných po sladká. A když je právě sezóna dýní, tak by byl hřích to nezkusit, že jo? Já dýni miluju a nechápu, že jsme to jako děti neznaly. I proto mám ve své knize Mámin kastrůlek, bezmasá kuchařka (i) pro masožravce hned několik jídel s dýní.
Třeba dýňová omáčka se semínky, velká mňamka,
rizoto ze tří barev rýže s pohankou a dýní,
čirok s dýní, brokolicí a praženými mandlemi,
quinoa s dýní a cuketou,
nebo dýňovo-rajčatová omáčka.
A to jsou jen recepty namátkou, jsou tam i další, stejně jako s mnoha dalšími druhy zeleniny a obilovin i luštěnin a sem na blog chystám aktuální novinku celozrnné houstičky z kynutého těsta s dýni a uvnitř jako schovka zapečená slanina a cheddar, obrovská mňamka! A jakmile přikoupím dýně :-D, zkusím tyhle houstičky i nasladko, jsem si jistá, že to bude taky trefa do černýho, co vy na to?