Sušenky většinou jíme sladké a po těch slaných saháme většinou, když máme nějakou oslavu a chceme nějaké drobné zobání. Pokud upřednostníte domácí křehké sušenky s vůní tymiánu a česneku oproti kupovaným “TUCkám”, uděláte dobře, jejich chuť je totiž naprosto delikátní a úplně klidně si je můžete dát i na svačinu s kouskem zeleniny a nějakou tvarohovou pomazánkou.
Tyhle sušenky jsou z celozrnné mouky, takže zasytí na delší dobu a obsahují i větší množství vlákniny zdravé pro náš střevní trakt. Ti z vás, co nejsou úplně na sladké si umím představit, že potěší i o Vánocích, nikde není psáno, že vánoční pečivo musí být jen sladké. I to sladké se ale dá udělat ve zdravější podobě, s výběrem celozrnné mouky, různých druhů slazení mimo bílý cukr, kvalitních ořechů.
Jestli hledáte tipy na cukroví skvělé chuti, ale také s kvalitními surovinami a ne jen prázdnou energií, potěší vás Štěpánčina cukrátka, takový můj už legendární výběr TOP druhů cukroví.
Pro otestování chuti Štěpánčiných cukrátek, než si pořídíte sešitovou kuchařku, vyzkoušejte třeba medové perníčky s hruškovými povidly, nebo křehké mrkvánky.
A teď už jdeme na ty slané sušenky s tymiánem a česnekem.
Připravte si:
220 g celozrnné špaldové mouky (já používám Pernerku)
1 vejce
2 ČL tymiánu
2 ČL granulovaného česneku (všechno koření používám výhradně od Grešíka)
1,5 ČL soli
2 ČL lahůdkového sušeného droždí
140 g másla
Máslo nechte změknout na pokojovou teplotu, připravte si do mísy mouku, vyklepněte do ní vejce, přidejte koření, sůl a lahůdkové droždí a přidejte na kousky nakrájené máslo. Vše spolu dobře rukama nebo v robotu zpracujte. Může se stát, že se vám bude těsto drolit, ne vždy máme stejně velké vejce a každá mouka jinak saje tekutinu. Když se vám toto stane, opatrně po lžičkách přidejte olej, ale opravdu přidejte nejprve jednu lžičku, dobře zpracujte a pak uvidíte, zda musíte ještě jednu přidat, ať nemáte těsto pak naopak příliš mazlavé. Těsto neodkládejte do lednice a hned ho zpracujte. Vyválejte válečkem placku o síle asi 0,5 cm, při válení podsypávejte hladkou moukou, aby se vám těsto nelepilo. Vykrajujte libovolné tvary, nebo rádlem nakrájejte tyčky, vyrovnejte na plech s pečícím papírem a pečte. Já jsem pekla na horký vzduch 165 stupňů do příjemné lehce karamelové barvy.
Ať vám chutnají,