Jídel z luštěnin není nikdy dost, protože bohužel mají v českém jídelníčku stále malé zastoupení a nevalnou pověst díky letitému vyváření čočky na kyselo a hrachové kaši ve školní jídelně. Přitom luštěniny při nápadité úpravě jsou opravdu dobré, mají pro nás spoustu výživových pozitiv – vysoký obsah bílkovin rostlinného původu a tím pádem menší zatěžování trávícího traktu výhradně živočišnými produkty, velké množství vlákniny, která prospívá zdraví střev a díky obsaženým látkám také kvalitní strava našich mozkových buněk.
Připravit zdravé a chutné jídlo z luštěnin navíc nemusí trvat věčnost, možností využití luštěnin je spousta, od pomazánek, polévek, omáček až po směsová jídla a v tomto duchu se nese i nový recept s použitím zelené čočky.
Na 4 porce budete potřebovat:
250 g zelené čočky
5 – 6 velkých mrkví
3 – 4 PL olivového oleje
1 cibuli
3/4 ČL soli
2 – 3 hrsti zeleného salátu s drobnými lístky
2 ČL koření Argentina steak od Grešíka / dětská varianta Bylinky s cibulí od Grešíka
V případě dětské varianty si připravte také 1 -2 hrsti mini těstovin.
Často se píše, že zelená čočka se namáčet nemusí. Já máčím všechny luštěniny, jen některé – červenou, zelenou a černou čočku na kratší dobu, ale neuškodí jim ani delší namáčení a výměna vody. O tom, jak správně namáčet luštěniny a proč si můžete přečíst ve starším článku >>> JAK SPRÁVNĚ NAMÁČET LUŠTĚNINY.
Bude to rychlé. Předem namočenou čočku, propláchnutou a s čistou vodou dáme vařit na cca 20-25 min. Mezitím si oškrábeme mrkev a škrabou také naškrábeme tenké delší plátky mrkve.
Na pánev si dáme rozehřát olej – pozor, ať není příliš vroucí. Přidáme na něj cibuli a opečeme ji do mírně zlaté barvy. Poté přidáme mrkev, promícháme s cibulí a necháme ji takto při střední teplotě jakoby zavadnout 5-7 min. Poté přidáme koření Argentina steak a krátce opečeme. Před dokončením osolíme, přidáme již uvařenou a okapanou čočku, vše promícháme a nakonec přidáme i zelený salát a promícháme.
Pro jemnější chuť dětí volíme jiné koření, např. Bylinky s cibulí a přidáme také předem uvařené mini těstoviny, třeba písmenkové, nebo se zvířátky. S těstovinami mícháme cca 50:50.
Přesně tohle je způsob, jak ráda vařím. Plnohodnotné suroviny, žádné velké cavyky v kuchyni, skvělá chuť a vůně a pěkně barevné jídlo, které vás v zimě příjemně zahřeje a v létě si ho můžete dát chladné jako salát.
Často si říkáte? Že už by to chtělo změnu na vašem talíři i těle? A nevíte jak začít? Pak mrkněte na třítýdenní akční plán a začněte se změnou HNED krůček po krůčku.
Chcete další tipy do kuchyně? Pak mrkněte třeba na
Bezmasý guláš s fazolemi a hlívou
Podzimní polévku s paprikami, dýní a čočkou