Kořenová zelenina má v našem jídelníčku velký význam od podzimu až do jara a červená řepa zejména. Na její konzumaci bychom o to více měly myslet my ženy, které každý měsíc máme cyklus, při němž ztrácíme určité množství krve.Černá řepa obsahuje velké množství vit B a C, také karotenu, draslíku, sodíku, hořčíku, vápníku, křemíku, selenku, železa a zinku. Tady vidíte, že plejáda živin je opravdu velká a musím k ní zmínit ještě vysoký obsah kyseliny listové, atioxidantů a vzácných stopových prvků. Pravidelná konzumace červené řepy nám pomáhá detoxifikovat organismus, chrání nás před rakovinou i chrání náš srdeční systém. Není toho málo a přitom v obchodech koupíte kilo červené řepy doslova za pár korun.
S kořenovou zeleninou včetně řepy se dá kouzlit v kuchyni jak nasladko, tak i naslano. Řepa má přirozeně nasládlou chuť, proto lze použít i do sladké kuchyně včetně koláčů a při ochucení česnekem, nebo tymiánem, nebo směsí Maďarská směs od Grešíka ji rázem změníte na pikantnější chuť. Zkuste ochutnat POHANKOVÉ NOKY S OPEČENOU ŘEPOU nebo JEČNÉ KROUPY S ŘEPOU A KAPUSTIČKAMI.
Tyhle perníčky jsem dělala jako velikonoční, ale můžete je udělat kdykoliv, stačí, když si vyberete jiné vykrajovátko. Díky použitým druhům zeleniny mají i zajímavý odstín. Výsledkem nejsou tuhé perníčky jako sušenky, ale nadýchané perníčky spíš jako buchta, přesto jdou vykrajovat se zajímavými tvary. S těstem se krásně pracuje, neodkládáme ho před vykrajováním do lednice, ale po zpracování hned rozválíme a vykrajujeme.
500 g mouky na perníčky od Babiččina volba (směs žitné a pšeničné)
100 g másla
100 g datlového sirupu
90 g zakysané smetany
150 jemně strouhané řepy
1 van cukr
2 ČL cejlonské skořice
1 ČL sušené citr. kůry
1 ČL jedlé sody
500 g mouky na perníčky od Babiččina volba (směs žitné a pšeničné)
100 g másla
100 g datlového sirupu
90 g zakysané smetany
70 g medu
100 g jemně strouhané mrkve
1 vejce
1 vanilkový cukr
2 ČL cejlonské skořice
1 ČL sušené citr. kůry
1 ČL jedlé sody
Vše zpracujte rukama nebo v kuchyňském robotu s hákem jako na chlebové těsto a hned válečkem rozválejte placku silnou 0,5 -1 cm a vykrajujte tvary. Před pečením potřete bílkem a pečte pozvolna na 160 st. Když mi od každého těsta zbývala troška, klidně jsem je zpracovala dohromady a udělala ze zbytku dvojbarevné perníčky, po upečení není jejich barva tak výrazná jako v syrovém stavu. A to krásné vykrajovátka zajíčka mám od Kukando, stejně jako vánočního anděla nebo velikonoční omalovánky a zapichovátka k vybarvení dětmi a ozdobení květináčů.
Pekla jsem dnes mrkvové a jsou výborné. Děkuji za skvělý recept.
To jsem moc ráda, že vám chutnaly, Katko :-).
Tento článek je poutavý a užitečný. Na jiných webech někdy formátování textu volá po pomstě do nebes. Když vidím zeď s textem, prostě odejdu. Vhodné rozestupy a obsah zde. Určitě sem budu chodit častěji 🙂
Vypadají fantasticky, určitě vyzkouším… 😊 Jen se zeptám… můžu místo datlového sirupu dát čekankový nebo agávový?
Dobrý den, jasně, výměny jsou vždy ok.
Na internetu je na toto téma mnoho informací, ale váš článek je opravdu zajímavý. Od ostatních se liší charakteristickým stylem vyjadřování – a to je dobře. Originalita v ceně 🙂