Recept na kari omáčku s křupavou zeleninou jsem slíbila dát na blog, když jsem na sociálních sítích zveřejnila malou ochutnávku fotek z focení pro mou připravovanou knihu. Já, kastrůlek, zdravé dobroty a rodina. Když jsem se ptala pro co hlasujete, nejvíc bodů získala quinoa s opečenou paprikou a kešu ořechy a hned za tím byla kari omáčka se zeleninou, tak vám ji sem posílám.
Je to snadná omáčka na vaření a opravdu si na ní pochutnáte a její svěží barvy potěší i oko. Co ve stravě vnímám jako důležité, abychom si pochutnali a zároveň prospěli svému tělu, je mít přehled o tom co jíme, přemýšlet nad svým stravováním, plánovat jídelníček a ne jíst bez rozmyslu první co se objeví v lednici nebo spíži. Plánováním jídelníčku si totiž zaručíte hned několik věcí – budete vědět, že máte jídelníček opravdu pestrý co do výběru surovin, nejíte dokola tři čtyři druhy potravin a také díky němu dokážete lépe zásobovat svou domácnost a řídit zásoby potravin tak, aby jich nebylo ani moc, ani málo na to, abyste vařili pestrá jídla a tím pádem i ušetříte.
Pokud máte doma dětské strávníky, pro které se pikantnější kořenění jako kari je nehodí a vy máte na kari přesto chuť, nesmutněte. Prostě si část připraveného základu oddělíte pro děti a dochutíte kurkumou namísto kari. I tady ale platí spíše pro děti min. nad 3 roky, nebo můžete použít šafrán, barvu omáčky budou mít děti stejnou jako vy.
Koukněte do spíže, nebo skočte nakoupit
(množství na cca 5 porcí)
1 středně velkou cuketu
7 mrkví
1 petržel
1 žlutou cibuli
1 červenou cibuli
2 hrsti čerstvého špenátu
2 ČL Kari, kdo mě zná, ví že koření používám už výhradně jen od pana Grešíka, protože je opravdu kvalitní a chutná mnohem lépe než koření z pytlíků v supermarketech
2 hrsti kokosových plátků
2 ČL lahůdkového droždí (určené k dochucování pokrmů, ne na pečení)
3 PL olivového oleje
1/2 ČL soli
Nejprve si nachystáme zeleninový vývar, který nám udělá plnou chuť omáčky, abychom nemíchali jen kari a vodu se solí a do toho nešupli zeleninu. Do litru vody přidejte 4 mrkve, petržel, osolte a dejte pod pokličkou vařit do změknutí zeleniny. Zeleninu budete potřebovat mít opravdu hodně měkkou, budeme ji mixovat a před koncem vaření přisypte i lahůdkové droždí a kari. Vše rozmixujte dohladka ve vodě, ve které se zelenina vařila.
Jakmile se vám chýlí vaření zeleniny ve vývaru ke konci, začněte si chystat zbytek surovin. Cuketu opláchněte a nakrájejte ji na kostky stejně jako zbylé tři mrkve. Najemno nakrájejte také oba druhy cibule a rozehřejte si na hluboké pánvi olej. Jakmile bude zahřátý, ale ne moc, aby prskal, přisypte žlutou cibuli na pánev a za občasného míchání ji restujte. Po cca 2 minutách přihoďte mrkev a zprudka ji opékejte. Jakmile začne mít mrkev osmahlé kraje, přihoďte do pánve cuketu a pokračujte v opékání. Zelenina by měla být připravená tak akorát na skus, ne příliš měkká, rozvařená. Těsně před tím, než bude pěkně opečená i cuketa přisypte i červenou cibuli a krátce, max 1 min ji opékejte se zbytkem zeleniny.
Opečenou zeleninu z pánve přesuneme do připravené kari omáčky ze zeleninového vývaru, přidáme plátky kokosu a listový špenát. Necháme pod pokličkou pár minut stát pro spojení chutí a můžeme podávat. Dokonalá kombinace je s jasmínovou nebo basmati rýží.
Když se na fotku jídla podíváte, uvidíte zahřívací barvy, výrazně žlutá, oranžová, zelená a už tímto se řadí k jídlům, která bychom si měli vybírat zejména na podzim a v zimě, kdy není vhodné slupnout k obědu studený zeleninový salát.
K jídlu přistupuji jako energii a to jak pro potravu těla, tak i duše . A také s úctou k moudrosti ve stravování jako měli naši předkové, přesto v modernějším pojetí a z pohledu výživové poradkyně, tedy tak, abychom nezapomínali na důležité složky stravy a měli v pohodě náš vztah s jídlem.
Jídlo je totiž jedna z nejčastějších náplastí na všelijaké životní bolístky a s tím se pak nesou další potíže, kolísání hladiny cukru v krvi, vysoká hladina cholesterolu, nadváha, obezita a nezřídka deprese na to navazující. Jestli je to to, co vám právě teď brnklo na strunku vašich potíží, neváhejte se na mě obrátit. V současné době nedělám skupinové kurzy, abych si udržela vlastní energii pro tři děti, z nichž jedno je v těžké pubertě a dvě malé děti v pěstounské péči a dohromady potřebují opravdu velkou dávku mé energie. Poskytuji ale individuální koučink a průvodcovství s online konzultacemi a se všemi materiály k mému online kurzu Jím zdravě a zhubnu.